Colegul de partid al președintelui polonez Andrzej Duda, candidatul actual al partidului Lege și Justiție la prezidențialele din Polonia, se află în centrul unui scandal imobiliar. Presa bulgărească comentează reacția ministerului de externe de la Sofia la afirmațiile lui Vladimir Putin că România și Bulgaria sunt vinovate de războiul din Ucraina.
polityka.pl scrie despre un scandal în care este implicat Karol Nawrocki, candidatul partidului Lege și Justiție.
Nawrocki, este criticat din cauza acuzațiilor conform cărora nu a dezvăluit câte apartamente deține și că ar fi achiziționat unul în schimbul îngrijirii unui pensionar cu dizabilități – despre care s-a descoperit ulterior că locuia într-un azil de bătrâni.
Președintele actual, Andrzej Duda, din partea partidului Lege și Justiție, a vorbit pentru prima dată despre acest dosar în timpul unei vizite efectuate în Bulgaria, scrie publicația poloneză. Acesta și-a apărat colegul de partid. „Îmi amintesc foarte bine cum am fost calomniat, calomniat brutal de diferite cercuri, a fost uneori foarte dureros pentru mine, în 2015, înainte de alegerile prezidențiale. Am fost calomniat brutal și în 2020.”
Bulgaria către Putin vis-a-vis de războiul din Ucraina: o manipulare grosolană a faptelor
Bulgaria îi răspunde lui Putin: o manipulare grosolană a faptelor, este un titlu din vesti.bg care publică reacția Ministerului Afacerilor de Externe de la Sofia privind declarațiile lui Putin referitoare la cum România și Bulgaria sunt vinovate de războiul din Ucraina.
„Ca răspuns la declarațiile președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, conținute în documentarul Rusia. Kremlinul. Putine. 25 de ani, Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Bulgaria a adresat mass-media o poziție oficială, în care a declarat următoarele: Încercările Federației Ruse de a transfera vina pentru izbucnirea războiului ilegal și neprovocat din Ucraina asupra altor țări, inclusiv asupra Bulgariei, sunt complet inacceptabile și constituie o manipulare grosolană a faptelor.”
„Aderarea Republicii Bulgaria la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) este o decizie suverană, bazată pe voința cetățenilor bulgari și pe procese democratice legitime. Această decizie decurge din aspirația Bulgariei la securitate, stabilitate și pace durabile într-un context regional. Consolidarea potențialului de descurajare al statelor membre are ca scop protejarea teritoriului aliat, nu reprezintă o amenințare pentru nicio altă țară și este pe deplin conformă cu dreptul internațional.”
„Bulgaria își menține ferm angajamentul față de obligațiile sale de aliat în cadrul NATO și principiile Uniunii Europene. Vom continua să ne apărăm suveranitatea, securitatea și alegerea democratică și să acționăm pentru consolidarea ordinii juridice internaționale bazate pe reguli.”
Ministerul Afacerilor Externe al României a reacționat și el la declarațiile președintelui rus, precizează publicația.
Letonia activează clauza ReArm Europe
Comisia Europeană (CE) a anunțat că Letonia și alte 13 state membre ale Uniunii Europene (UE) și-au coordonat cererea de activare a clauzei de excepție a țării pentru creșterea cheltuielilor pentru apărare, relateazălsm.lv.
Letonia, Lituania, Estonia, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Grecia, Polonia, Slovacia, Slovenia, Finlanda, Ungaria și Germania au înaintat o cerere scrisă către CE pentru activarea clauzei de excepție specifice țării prevăzute în Pactul de Stabilitate și Creștere, ca parte a planului de înarmare „ReArm Europe/Pregătire pentru 2030”, prezentat în martie anul acesta.
CE explică faptul că activarea clauzei de excepție a țării oferă statelor membre o marjă bugetară suplimentară pentru a-și mări cheltuielile în domeniul apărării, respectând în același timp normele bugetare ale UE.
Activarea clauzei va oferi țărilor posibilitatea de a se abate de la traiectoria aprobată a cheltuielilor nete sau de la traiectoria corectivă din cadrul procedurii de deficit excesiv. Această flexibilitate este destinată circumstanțelor excepționale care nu țin de voința statelor membre, dacă acestea au un impact semnificativ asupra finanțelor publice naționale, așa cum este cazul în prezent, explică CE.
Au participat la Revista Presei Europa Plus:
Marcin BROZEK, Polonia
Filip WALICKI, Polonia
Rostislava RUSEVA, Bulgaria
Aļina KAMINSKA, Letonia
Citeste tot articolul
Sursa & Foto Credit- “www.rfi.fr”
Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. Nu suntem raspunzatori pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com
Termeni si conditii: https://www.acunews.ro/termeni-si-conditii-pentru-acu-news/