Stânga și ideile de stânga sunt de multe ori privite cu reticență în România și în politica românească, acestea fiind de multe ori asociate cu partide care nu reflectă în niciun fel curentele politice de stânga sau dreapta sau, când vine vorba despre stânga și socialism, cu trecutul comunist al României. Astfel, „a fi de dreapta” sună de multe ori mai bine decât a fi socialist, social-democrat sau de stânga. Conotația negativă pentru stânga vine și din asocierea cu drepturile omului și, implicit, ale minorităților, care capătă imediat eticheta de „wokism” sau „soroșism”.
O a treia componentă care face ca stânga să nu fie atât de atrăgătoare pentru publicul din România este asocierea cu „asistații social”, o retorică foarte des folosită de partidele de dreapta, mai ales USR, într-o anumită perioadă, și reînviată cumva de Nicușor Dan când a afirmat, recent, că el este de dreapta, pentru că „dreapta prioritizează munca față de lene”.
Că ideologiile politice nu sunt înțelese aproape deloc la nivelul societății este una dintre probleme, însă bulversarea pe care o provoacă actorii politici, etichetând candidați clar de dreapta și conservatori, cum sunt Nicușor Dan sau Elena Lasconi, drept progresiști, nu face decât să accentueze confuzia generală din societate.
În plus, contradicția dintre ideologia…
Citeste tot articolul
Sursa & Foto Credit- “ziare.com”
Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. Nu suntem raspunzatori pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com