aprilie22 , 2025

Viziunea germană asupra taxelor vamale ale lui Donald Trump

Related

Share



stiri romania

Germania, cu un nou viitor cancelar federal, și-a exprimat un punct de vedere cu privire la taxele vamale impuse de președintele Trump. Friedrich Merz pledează pentru zero taxe între Uniunea Europeană și SUA, dar și pentru noi acorduri comerciale cu state terțe.

Viitorul cancelar german, Friedrich Merz, a vorbit într-un interviu acordat publicației „Handelsblatt” despre subiectul taxelor vamale impuse de SUA. Chiar dacă președintele american a anunțat o amânare cu 90 de zile, nimeni nu poate spune ce va urma după aceste trei luni. De aceea, statele, inclusiv cele europene, se pregătesc pentru momentul în care vor trece cele 90 de zile. Iar pregătirea constă, printre altele, și în viitoarea vizită pe care Merz o va face la Washington.

De aceea, poziția Germaniei, exprimată prin vocea viitorului cancelar, este demnă de interes. Friedrich Merz, care a ajuns la o înțelegere privind formarea guvernului, spune în publicația germană că politicile președintelui Trump cresc riscul ca o criză financiară să apară mai devreme decât se aștepta. Trebuie remarcat că Merz vorbește despre o criză financiară și nu de una economică. Este o diferență mare între una și alta, iar dacă până acum se vorbea despre riscul unei recesiuni, iată că apar tot mai multe voci care se referă la o posibilă criză financiară. Care ar putea veni dacă o serie de companii mari, care au expunere importantă pe bănci ar intra în dificultate.

Chiar dacă Donald Trump a scutit smartphone-urile și computerele fabricate în China de taxe vamale, europenii fac calcule și scenarii. Deocamdată, taxele vamale pentru produsele importate din Uniunea Europeană se aplică pentru aluminiu, oțel și automobile. Celelalte sunt „înghețate” pentru 90 de zile. Germania este deja lovită de creșterea taxelor vamale, pentru că aproximativ jumătate din produsul său intern brut este datorat exporturilor.

Ce propune viitorul cancelar german? Un acord de liber schimb care să includă zero taxe de ambele părți, adică și pentru Uniunea Europeană, și pentru Statele Unite ale Americii. Până la eventuala realizare a unui acord comercial, Merz afirmă clar că Germania are nevoie de gaze naturale, inclusiv de gaz american. Dar, nu își propune ca Germania să fie dependentă de un singur furnizor. De asemenea, liderul conservatorilor germani arată că dacă se ia în calcul și sectorul serviciilor, atunci deficitul de care vorbește Donald Trump în relația comercială cu Europa nu mai este atât de mare.

Viitorul cancelar german crede într-o Europă puternică, dar care să vorbească pe o voce comună. De altfel, Friedrich Merz spune că înainte de a merge la Washington s-a consultat cu liderii europeni.

Strategic vorbind, ce ar trebui să facă Europa? Merz crede că ar trebui să se uite către mai multe zone ale lumii și să facă oferte de colaborare și pentru acorduri de liber schimb. Statele și zonele vizate ar putea fi Canada, Mexic, India, Japonia, Coreea de Sud, dar și regiunea Pacificului de Sud-Est până în Australia și Noua Zeelandă.

Viitorul șef al guvernului federal german a pledat fără echivoc pentru adoptarea cât mai rapidă de către statele membre a acordului Mercosur. Numai că la acest capitol există o opoziție chiar în interiorul Uniunii Europene. În sensul că, în primul rând, Franța, dar și alte state cu un sector agricol puternic se opun semnării acordului Mercosur. Fermierii europeni își doresc o egalizare a condițiilor de producție agricolă între cele două blocuri comerciale, Uniunea Europeană și statele Mercosur.

Viitorul cancelar crede că Europa n-a mai tratat cu atenție continentul african pe care l-a văzut ca un obiect al ajutorului pentru dezvoltare și nu ca un partener strategic. O situație care ar trebui schimbată. De asemenea, Merz propune ca Uniunea Europeană să formeze în timp un spațiu de liber schimb cu Marea Britanie, Norvegia, Elveția și chiar Turcia. Fără îndoială, viziunea germană asupra situației din economia mondială este cât se poate de deschisă și de europeană. Ceea ce ne arată că următoarele 90 de zile vor fi pline de schimburi de idei și de negocieri pentru a căuta o soluție care să avantajeze cât mai multe părți.



Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “www.rfi.fr”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. Nu suntem raspunzatori pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com
Termeni si conditii: https://www.acunews.ro/termeni-si-conditii-pentru-acu-news/

spot_imgspot_img