Rolul cantinelor universitare în susținerea nutriției adecvate rămâne
unul esențial în contextul în care mâncarea nesănătoasă este în continuare cea
mai facilă opțiune pentru studenții care se confruntă cu resurse financiare
limitate sau lipsa timpului pentru gătit.
Alimentația echilibrată este esențial pentru sănătatea creierului. Foto: Pixabay
„Weekend Adevărul“ a discutat cu prof.
univ. dr. Corina-Aurelia Zugravu, medic primar nutriție și igiena alimentației,
şefa catedrei de Igienă şi Ecologie la Facultatea de Medicină „Carol Davila“, despre tendințele alimentare
nesănătoase în rândul studenților, chiar al celor de la Medicină, cât de
importantă este alimentația pentru o bună funcționare a creierului, dar și
despre numărul scăzut de cantine din instituțiile în care studenții își
desfășoară activitatea.
„Weekend Adevărul“: Care sunt cele mai comune tendințe pe care le-ați
observat în alimentația studenților din România în ultimii ani?
Prof. univ. dr. Corina-Aurelia Zugravu: De exemplu, studenții noștri de la Medicină,
începând din anul III, au un program foarte lung, uneori de la 8 dimineața la 8
seara, uneori chiar și câte trei-patru zile pe săptămână. Deci nu au timp
pentru a putea mânca organizat și sănătos, cel puțin trei mese pe zi, așa cum
ar fi ideal. Studenții care vin din provincie sunt și mai dezavantajați din
acest punct de vedere și, de multe ori, apelează la mâncarea ușor accesibilă,
fast-food, chiar dacă știu că nu este cea mai sănătoasă opțiune. La facultatea
noastră avem o cantină unde mâncarea este ceva mai sănătoasă, dar capacitatea
ei este limitată și nu poate acoperi nevoile tuturor studenților, mai ales că
mulți dintre ei petrec mult timp în spitale și în alte locații din București.
În general, mulți studenți nu dispun de resursele financiare necesare pentru a
mânca regulat în restaurante de unde ar putea alege opțiuni mai sănătoase. Unii
își mai aduc mâncare de acasă, dar mult mai rar, iar alții nu mănâncă deloc sau
se bazează pe mâncărurile despre care discutam. Aceasta este realitatea cu care
se confruntă zilnic.
Ce rol ar trebui să aibă universitățile în promovarea unei alimentații
sănătoase și a unei bune organizări a bugetului, a timpului?
Universitățile și facultățile ar trebui să joace un rol activ în
educația nutrițională și organizarea studenților. Încă din primii ani de
școală, tinerii ar trebui să primească noțiuni de nutriție și de management al
bugetului personal. Deci astfel de informații nu ar trebui oferite doar la
nivel universitar, ci încorporate gradual începând chiar din gimnaziu. În
facultate există acest sistem în care studenții mai mari îi îndrumă pe cei noi
din mai multe puncte de vedere.
Capacitatea de învățare, afectată
Ne-ați putea explica, pe scurt, impactul alimentației asupra
performanței academice?
Dacă analizăm logic, este clar că alimentația necorespunzătoare
afectează performanța cerebrală. Studenții sunt rezilienți, sistemul nervos
fiind foarte plastic la acea vârstă, ceea ce înseamnă că nu totul este negativ
sau permanent. Studenții care sunt din București mai apucă să mănânce acasă,
iar cei din provincie mai primesc mâncare de la ai lor, deci nu este chiar o
problemă fără sfârșit. Dacă perioadele de mâncat necorespunzător sunt limitate,
atunci nu cred că există consecințe pe termen lung. Organismul nostru este
foarte adaptabil, dar totul este să nu dureze mult timp. Cred că mai degrabă îi
poate afecta consumul excesiv de stimulente, precum cafeaua sau băuturile
energizante, fumatul și nopțile pierdute învățând. Este clar că o dietă bogată
în carbohidrați rafinați și în grăsimi saturate, precum și consumul excesiv de
sare, nu sunt benefice pentru funcționarea optimă a creierului și pot afecta
performanța academică a studenților.
Dr. Corina Zugravu ne îndeamnă să fim precauți cu dietele extreme sau neștiințifice. Foto: Facebook
Ce alimente ar trebui să prioritizeze studenții pentru a susține
funcționarea optimă a creierului?
Creierul are nevoie de un aport adecvat de nutrienți pentru a funcționa
corect pentru că, pe termen lung, alimentația sănătoasă nu doar că susține
performanța academică, ci și starea generală de bine, fapt crucial pentru orice
student. Deci, pentru funcționarea corectă a creierului, este esențial să ne
asigurăm că dieta include o varietate de vitamine și minerale, precum cele din
grupul B, care sunt vitale pentru sănătatea neurologică. De asemenea,
carbohidrații sănătoși sunt indispensabili, îți dau energia necesară pe termen
lung. Dacă dieta nu este echilibrată și nu include acești nutrienți,
capacitatea de învățare poate fi afectată negativ. Este important ca studenții
să încorporeze în alimentație legume, fructe, cereale integrale și surse de
proteine de calitate, care pot susține atât funcționarea cerebrală, cât și
starea generală de sănătate.
S(tr)esiunea și creierul
În perioadele de stres, cum ar fi sesiunile de examene, ce alimente sau
grupuri de alimente recomandați pentru gestionarea oboselii și a stresului?
Este important să înțelegem că alimentele sau suplimentele alimentare,
cum ar fi vitaminele, nu acționează pe termen scurt așa cum o face
antibioticul. Prin urmare, nu există un remediu instantaneu care să elimine
stresul sau oboseala în sesiune. Cu toate acestea, un supliment de vitamine nu
strică niciodată, mai ales când studenții tind să mănânce neregulat și pe fugă.
Cred că un management mai bun al timpului este esențial. Studenții nu ar trebui
să lase învățatul pentru ultimele două zile sau ultima săptămână, ci ar trebui
să planifice și să își distribuie materialele de studiu pe parcursul întregului
an, evitând astfel criza de timp la final. În ceea ce privește alimentația, o
dietă echilibrată cu fructe, legume și alimente de origine vegetală poate fi completată
ocazional cu puțin pește sau un supliment de Omega-3, poate sprijini
funcționarea optimă a organismului în aceste perioade solicitante. Este
important ca studenții să aibă grijă de sănătatea lor pe tot parcursul anului,
nu doar în perioadele de stres intens. Altfel, este ca și cum te-ai gândit să
îți întărești imunitatea doar după ce te-ai îmbolnăvit de câteva ori. Sănătatea
trebuie considerată o prioritate constantă, nu doar când apare o criză. Chiar
și consumul de cafea sau băuturi energizante este permis, dar în cantități
moderate.
Chiar și în contextul unui program atât de încărcat, ce ar putea face
studenții pentru a mânca mai sănătos?
Organizarea este cheia și mulți studenți ar prefera să-și pregătească
mâncarea acasă. Totuși, cred că soluția reală se află în altă parte.
Instituțiile în care studenții își petrec majoritatea timpului, cum ar fi
facultățile, căminele, spitalele sau alte unități, ar trebui să le ofere acces
la cantine de unde să își poată cumpăra mâncare sănătoasă. Sunt convinsă că
studenții ar prefera opțiunile mai sănătoase dacă le sunt accesibile în
locurile unde își desfășoară majoritatea activităților.
Observați un trend în rândul studenților de a adopta diete speciale?
Studenții tind să meargă în pas cu societatea, deci este normal să fie
influențați de diverse trenduri alimentare. Și am observat că ritmul alert de
viață din timpul facultății poate duce la schimbări în greutatea corporală – unii
studenți iau în greutate, alții slăbesc – și așa încep să apeleze la tot felul
de diete trăsnite. Totuși, trebuie să fim precauți cu dietele extreme sau
neștiințifice, cum ar fi dieta militară sau alte cure de slăbire rapide care nu
sunt sustenabile pe termen lung și pot avea efecte negative asupra sănătății.
Deci managementul stresului este crucial în facultate și este important să
menținem un echilibru.
Citeste tot articolul
Sursa & Foto Credit- “adevarul.ro”
Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. Nu suntem raspunzatori pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com
Termeni si conditii: https://www.acunews.ro/termeni-si-conditii-pentru-acu-news/