ianuarie25 , 2025

Bacalaureatul de iarnă, pe ultima sută de metri. Un dascăl explică cele două mari avantaje ale elevilor

Related

Share


La finalul acestei luni, vom asista la o premieră în sistemul de învățământ: absolvenții clasei a XII-a vor susține prima etapă a Bacalaureatului, mai exact sesiunea din iarnă, în cadrul căreia le vor fi evaluate competențele. Devansarea examenului național rămâne, însă, o sabie cu două tăișuri, un subiect controversat și intens dezbătut, căci vine la pachet atât cu avantaje, cât și cu dezavantaje. Acestea din urmă par a fi mai multe și lovesc direct în modul de organizare al probelor orale, spun profesorii. Pe de altă parte, în ceea ce-i privește pe elevi, pentru aceștia lucrurile se vor simplifica.

examen bacalaureat

Prima probă de competențe, cea la Limba română, va începe în 27 ianuarie. Arhivă

„Pe de-o parte, copiii vor fi feriți de temperaturile extreme din timpul verii, din ce în ce mai ridicate de la un an la altul. Pe de altă parte, în vară programul lor va fi unul mai aerisit, în contextul în care ei sunt și așa bombardați încă din primăvară cu teste, evaluări și simulari. Nu mai vorbim despre examenele de admitere care urmează și ele imediat după Bac”, a declarat pentru „Adevărul” profesorul Marius Perianu, antrenorul lotului olimpic de juniori la Matematică și directorul celui mai bun liceu din Slatina. 

Dascăl: „Canicula, o problemă cât se poate de reală pentru copii”

Ideea de la care a plecat această modificare a organizării Bacalaureatului a fost faptul că examenele aveau loc în toiul verii, de la jumătatea lunii iunie și până la începutul lui iulie. Vorbim despre o perioadă de cele mai multe ori caniculară, asta și în contextul în care foarte multe școli din România nu sunt dotate cu aparate de aer condiționat. Prin urmare, examenele se desfășurau în condiții destul de grele, iar stresul elevilor era și el unul ridicat. „Cel puțin anul trecut, din câte îmi amintesc, în vară a fost foarte cald, iar condițiile în care elevii au susținut probele de competențe și cele scrise au lăsat mult de dorit. Din această perspectivă, copiii se pot bucura acum de un mare avantaj”, continuă prof. Perianu.

Adaptarea elevilor la noua organizare nu va fi, din punctul său de vedere, o problemă, căci examenele de competență au un grad de presiune mai scăzut față de probele scrise. Asta, în ideea în care calificativele primite -mediu, avansat și experimentat – nu influențează participarea la probele scrise și nici media finală.  „Și te poți adapta mai ușor. E adevărat, nu va fi simplu pentru copiii care chiar își doresc să învețe, să aibă rezultate bune și care vor să obțină un calificativ experimentat”, continuă dascălul. „Pentru ei, Bacalaureatul este o miză mare și vor trebui să depună un efort intelectual, dar și unul fizic”

Elevii vor avea un program mai aerisit și vor fi mai odihniți

Un alt avantaj pentru elevi este faptul că aceștia vor avea un program mai aerisit pe parcursul anului. „Examenele care s-au dat în anii trecuți, înghesuite toate în vară, au fost urmate imediat de examenele de admitere la facultate. Practic, elevii ieșeau din Bacalaureat și intrau în examenul organizat la universități. Aceste probe vin cu un stres în plus,dar și cu o presiune uriașă”, explică dascălul.

Nu mai punem la socoteală testele și simulările organizate de școli și de inspectorate în primăvară-vară. „Elevii aveau de dat simulări, unele organizate de școală, unele organizate de inspectoratele școlare județene. Apoi urmau simulările naționale. Să nu uităm faptul că elevii doreau să participe și la simulările organizate de anumite facultăți precum Drept, Medicină, ASE. Preadmiterile la București începeau și ele undeva prin luna aprilie. Deci, iată ce aglomerare de testări pe parcursul a doar două, trei luni!”

Anul acesta însă nu vom mai putea vorbi despre o așa mare aglomerare de testări. „Bacalaureatul „s-a fracturat” în așa fel încât acum elevii vor fi mai eliberați puțin. Nu va mai fi o așa de mare presiune pe umerii lor”, a mai spus profesorul din Slatina, care recunoaște că anul trecut i-a fost foarte greu să organizeze simularea pentru Bacalaureat. „Noi, anul trecut, am încercat să organizăm în luna mai o simulare a examenului de Bacalaureat. Practic, era cam ultima dată când s-ar mai fi putut face o astfel de testare. Dar ne-am lovit de faptul că într-un weekend era simulare la medicină la Craiova, în alt weekend, era simularea la medicină la București, în alt weekend, la Drept”.

Bacalaureatul din iarnă rămâne o decizie contestată din motive organizatorice

Vin, însă, din sistem și extrem de multe voci care contestă această decizie de modificare a structurii examenului național. Este vorba despre profesori și directori de școli care vor fi puși în fața unu proces organizatoric destul de complicat. În timp ce unii se plâng de lipsa sălilor de clasă care să fie dedicate probelor orale, alții ridică o problemă pe care nici ministerul nu a reușit s-o lămurească. Și anume: cum se vor împărți profesorii care fac parte din comisiile de evaluare între examen și propriile lor ore la clasă?  „Cel mai probabil, vom apela la ajutorul profesorilor care nu sunt implicați în desfășurarea acestor probe. Să stea ei cu copiii din clasele mai mici. Dar dacă nu avem suficienți profesori?”, se întreabă prof. Claudia Orășanu.  „Apoi, va trebui să modificăm orarul în acea perioadă, în așa fel încât elevii din clasa a XII-a să poată veni la ore după-amiaza, așa cum a recomandat secretarul de stat Sorin Ion”, au declarat și alți dascăli pe care „Adevărul” i-a consultat. 

Bacalaureat 2025. Calendarul examenelor, prima sesiune

  • 27-29 ianuarie 2025: ⁠Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în Limba română – proba A;
  • 29-31 ianuarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în Limba maternă – proba B;
  • 3-5 februarie 2025: ⁠Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C;
  • 5-7 februarie 2025: Evaluarea ompetențelor digitale – proba D;
  • 30 mai – 4 iunie 2025: Susținerea probelor A, B, C, D pentru elevii beneficiari ai unor burse de studiu în străinătate;
  • 2-6 iunie 2025: Înscrierea candidaților la probele scrise ale primei sesiuni de examen;
  • 6 iunie 2025: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a;
  • 10 iunie 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – probă scrisă;
  • 11 iunie 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – probă scrisă;
  • 13 iunie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – probă scrisă;
  • 16 iunie 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – probă scrisă;
  • 20 iunie 2025: ⁠Afișarea rezultatelor la probele scrise, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor;
  • 23-24 iunie 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor;
  • 30 iunie 2025: ⁠Afișarea rezultatelor finale.



Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “adevarul.ro”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. Nu suntem raspunzatori pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com
Termeni si conditii: https://www.acunews.ro/termeni-si-conditii-pentru-acu-news/

spot_imgspot_img