UPDATE 21.05. Toate secțiile de votare de pe teritoriul R. Moldova și-au închis ușile. Potrivit datelor de pe pagina Comisiei Electorale Centrale (CEC), până la ora 21:00, peste 54,08% dintre alegătorii înscriși în listele electorale și-au exprimat opțiunea de vot în cadrul celui de-al doilea tur la alegerile prezidențiale de pe 3 noiembrie, echivalentul a circa 1,68 milioane de oameni.
În cadrul alegerilor prezidențiale din 2020, în cel de-al doilea tur, prezența la vot a fost de 58,22%.
Primele rezultate preliminare ale alegerilor din 20 octombrie 2024 vor fi anunțate la ora 22:00, într-o intervenție live a reprezentanților Comisiei Electorale Centrale.
UPDATE 20:15. Peste 300.000 de moldoveni au votat în secțiile din afara țării până la ora 20.00. Ministerul de Externe de la Chișinău spune că este un “record absolut”.
“Diaspora scrie istorie! Peste 300.000 de moldoveni din afara țării au votat în turul doi al alegerilor prezidențiale, stabilind un record absolut! Mulțumim fiecăruia dintre voi pentru dedicarea și efortul depus pentru viitorul Republicii Moldova”, a scris pe Facebook Ministerul de Externe.
“Dragă diasporă, ești uimitoare! Vă rugăm, dragi moldoveni, să nu vă opriți din votat! În aceste ore se decide președintele țării”, a scris pe rețeaua de socializare Maia Sandu.
Potrivit Comisiei Electorale Centrale, prezența la vot înregistrată la ora 20.00 era de peste 53%.
UPDATE 19:30. Prezenţa la vot a ajuns la 52.94%.
Preşedinta Maia Sandu, care candidează pentru un nou mandat, a publicat un mesaj video către cetăţenii Republicii Moldova. Ea şi-a încurajat conaţionalii din diaspora să fie fără teamă, în contextul în care la câteva secţii de votare au fost anunţate alerte false cu bombă. Sancu a menţionat că în spatele acestor incidente stau “hoţi”, cărora le-ar fi frică de votul diasporei.
“Dragi moldoveni din diasporă, vă mulţumim pentru mobilizarea excepţională! Sunteţi o forţă extraordinară! Hoţilor le este frică de voi, de aceea au pus la cale, în câteva secţii de votare, alerte false cu bombă. Nu vă fie frică. Continuaţi să mergeţi la vot. Fiecare vot cinstit salvează Moldova!”, a declarat Maia Sandu.
UPDATE 18:50. Alertă privind un pod minat în Republica Moldova.
Poliția din Moldova a fost sesizată duminică după-amiază cu privire la faptul că podul Rîbnița-Rezina este minat. Se fac verificări după ce un bărbat cu o cutie suspectă a refuzat să prezinte conținutul acesteia. Ministerul de Externe a anunțat că au fost alerte cu bombe în 4 secții de vot.
“Cu puțin timp în urmă a parvenit un apel telefonic la 112, prin care Poliția a fost anunțată că podul de legătură Rîbnița-Rezina este minat. Se întâmplă la scurt timp după ce circulația pe pod a fost reluată, fiind efectuate verificări după ce un bărbat cu o cutie suspectă a refuzat să prezinte conținutul acesteia”, a transmis, pe Facebook, Poliția Republicii Moldova.
UPDATE 18:05 Prezența la vot la al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova a depășit 50%, potrivit datelor oficiale.
Potrivit Comisiei Electorale Centrale, la ora 17.57, prezența la urne era de 50%.
Datele oficiale arătau că votaseră 1.522.974 alegători.
UPDATE 17:30 Serverele Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova, atacate cibernetic.
Serverele Comisiei Electorale Centrale (CEC) din Republica Moldova au fost ţinta unui atac cibernetic, în ziua desfăşurării turului al doilea al alegerilor prezidenţiale, a anunţat, duminică, într-un briefing de presă, preşedinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman.
Potrivit sursei citate, atacurile au avut ca efect încetinirea funcţionalităţii programului care înregistrează alegătorii la urna de vot.
“Am fost informaţi astăzi de către Serviciul de Tehnologia Informaţiei şi Securitate Cibernetică că am avut câteva incidente de securitate cibernetică care au afectat temporar disponibilitatea resurselor informaţionale ale Comisiei Electorale Centrale. Colegii noştri din birouri ne-au sesizat despre încetinirea funcţionalităţii programului care înregistrează alegătorii la urna de vot. Concluzia este că am fost ţinta unor atacuri cibernetice de tip DOS, e o supraîncărcare artificială a serverelor prin multiple solicitări simultane şi, din cauza acestora, am avut aceste încetiniri temporare”, a declarat preşedinta CEC.
UPDATE 17.30 Au votat deja 240.000 de moldoveni din diaspora. Același număr de moldoveni au votat în diaspora la pruiml tur
“Important este să spunem că responsabili au acţionat conform protocoalelor de securitate şi au restabilit funcţionalitatea sistemelor utilizate în ziua alegerilor. CEC îşi reiterează angajamentul ferm pentru un proces electoral corect şi transparent şi condamnă orice încercare de încălcare a legislaţiei electorale şi de influenţare a votului alegătorilor”, a mai spus Angelica Caraman.
UPDATE 17.00 Părintele Vasile Ioana:
„Îndemnul meu pentru voi, dragi moldoveni este să arătați lumii implicare și responsabilitate pentru momentul istoric prin care treceți! Ajutați-ne să vă ajutăm! Voi astăzi, prin voința voastră, scrieți o pagină importantă de istorie contemporană. Ieșiți din păcatul confortului de a sta deoparte sau de a nu face un efort pentru țara voastră, si votați! Exprimați-vă! E momentul vostru!
Doar împreună vom izbândi si vom aduce la îndeplinire ceea ce ne dorim cu toții – să fim uniți!”
Moldovenii își aleg azi președintele. Trebuie să decidă dacă vor merge mai departe cu actuala președintă Maia Sandu sau cu Alexandr Stoianoglo, fost procuror general susținut de socialiști.
Oamenii au venit în număr mare la vot încă de la deschiderea urnelor. Scrutinul nu a fost lipsit de incidente.
UPDATE 17.15: Până la ora 17.00 au votat 1.412.573 de persoane, adică 46,86% din numărul total al alegătorilor, a anunțat radiochisinau.md.
UPDATE 16.00: 544 de incidente au fost semnalate de către observatorii Promo-Lex până la ora 14:00. De la ora 09:00 până la 14:00 s-au confirmat 316 de incidente la secțiile de votare din țară și de peste hotare. Precizările au fost făcute de către Nicolae Panfil, șeful Misiunii de Observare Promo-LEX, informează zdg.md.
Cele mai importante dintre acestea s-au referit la:
- Prezența materialelor de publicitate, a afișelor și panourilo electorale, 12 de cazuri, la Cățeleni;
- Agitație electorală în perimetrul secției de votare sau chiar în incinta secției de votare au fost constatate, 6 cazuri;
- Prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secțiilor de votare sau în raza de 100 m – cel puțin 22 de cazuri;
- Încălcarea secretului votului – 88 de cazuri;
- Votare nejustificată în grup – 6 cazuri
Zvonuri, tentative sau chiar situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor în perimetrul de 100 m al secției de votare pentru a determina votul alegătorilor – au fost atestate 5 cazuri, conform Promo-LEX, mai scrie sursa citată.
Două dintre acestea în sec. Râșcani, Rezina, Transnistria și un caz la Istanbul, în Turcia. Doi dintre alegătorii din rândul celor ce așteptau să voteze discutau despre recompense financiare și anume: „Azi au să dea bani? Am înțeles că data trecută au dat câte 100 dolari”. „Nu, nu cred. Se pare că banii au fost confiscați la vamă”.
„O situație aparte, prezența unor persoane în afara secțiilor de votare, în special în diaspora, care înregistrează fluxul de cetățeni care vin la secțiile de votare, astfel de situații sunt înregistrate la Bologna, a Roma, la Milano, la Rimini, la Barcelona, la Stuttgart, dar și-n satul Grigorievca, din Căușeni.
Prezența acestor persoane poate indica asupra unor indicații pe de o parte, de a intimida alegătorii, în sensul în care informația ar putea să fie utilizată ulterior pentru a identifica câteva persoane sau este o informație care se colectează pentru a verifica prezența la vot, în sensul în care au fost zvonuri sau au fost anumite discuții în turul 1 de scrutin despre faptul că în diasporă nu ar fi fost de fapt atât de mulți cetățeni prezenți.
Acest lucru este de fapt îngrijorător că nu știm scopul acestor persoane care se află în adiacentul secțiilor de votare și cum ar putea fi utilizate ulterior aceste înregistrări”, a mai precizat Nicolae Panfil, potrivit aceleiași surse.
UPDATE 13.00 Peste 860.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova şi-au exercitat deja dreptul la vot până la ora 13.00.
Până la ora 13:00, la secţiile de votare s-au prezentat peste 29% din alegători. Acest indicator este mai mare decât în primul tur al scrutinului.
În diaspora, cele mai solicitate secţii sunt în România, Italia, Austria, Estonia, Belgia, Franţa, Germania, a comunicat Ministerul Afacerilor Externe.
Până la ora 13.00, în diaspora s-au prezentat la secţiile de vot peste 112.000 de alegători.
UPDATE 12.30 Maia Sandu a votat. Candidata la prezidenţiale desemnată de Partidul Acţiune şi Solidaritate a spus că are „încredere că cetăţenii vor alege bine pentru ţară”.
„Hoţii vor să ne cumpere votul, ţara, dar puterea oamenilor este infinit mai mare decât orice mârşăvenie a lor”, a mai declarat Maia Sandu.
UPDATE 11. 20 Prim-ministrul Moldovei, Dorin Recean, a spus că țara este amenințată de grupuri criminale care cumpără masiv voturi. El a făcut apel la cetățeni să se mobilizeze la alegeri.
Citește și: Acuzații de fraudă electorală la alegerile în Moldova. ”Grupuri criminale care cumpără masiv voturi”
„Este foarte important ca toată lumea să se mobilizeze și să voteze. Vocea noastră poate învinge frauda electorală”, a spus premierul. El a subliniat că Ministerul Afacerilor Interne și alte instituții guvernamentale lucrează activ pentru prevenirea atacurilor la democrație în Republica Moldova.
Recean a făcut apel la toți cetățenii să meargă la vot, menționând că țara își alege acum un lider care să conducă Moldova spre prosperitate și viitor european. El a subliniat că acest vot are loc pe fondul unor tentative de falsificare, care sunt pregătite de câteva luni.
„Solidaritatea și alegerea cinstită sunt răspunsul nostru la amenințări”, a conchis premierul, îndemnând cetățenii să facă alegeri responsabile pentru viitorul țării.
UPDATE 11.30 Alegeri în Moldova. Stoianoglo explică de ce nu se exprimă bine în limba română
UPDATE 11.00 Candidatul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), Alexandr Stoianoglo, care a fost acuzat că se exprimă foarte greu în limba română, deşi are şi cetăţenie română, a declarat duminică dimineaţă că exprimarea în limba română nu este o condiţie pe care un candidat la funcţia de preşedinte trebuie să o îndeplinească.
El a recunoscut că limba oficială din Republica Moldova este limba română, subliniind că el poate “comunica” în această limbă.
“Eu pot să comunic, să răspund la orice întrebare, dar nu alegem reprezentanţii Academiei de Ştiinţe. Noi alegem preşedintele ţării care trebuie să corespundă condiţiilor prevăzute în lege. Eu recunosc că limba oficială este limba română. Eu vorbesc limba română”, a spus candidatul socialist, potrivit Agerpres.
UPDATE 10.54 : Votanții duși cu autocare și microbuze la vot, în Transnistria
Mai mulți moldoveni care își exercită dreptul de vot în cele 30 de secții de votare deschise pentru alegătorii din regiunea transnistreană anunță că oamenii sunt aduși la secții cu autocare și microbuze. „Sunt aduși cu autobuzele, cu rutierele până la poștă. De acolo oamenii merg pe jos”, a declarat o femeie care votează la secția din Bender, pentru jurnalista Viorica Tataru. Transportarea organizată a alegătorilor este interzisă și se pedepsește conform legislației, scrie Adevarul.
Citește aici ce s-a întâmplat în ziua votului: Alegeri în Moldova. S-au deschis secțiile de votare. Moldovenii aleg între Maia Sandu și Stoianoglo
Alegeri prezidențiale în Moldova. Moldovenii au de ales între Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo
Pe 20 octombrie, în primul tur de scrutin, președinta în exercițiu, Maia Sandu, a acumulat 656 852 de voturi (42,49%), în timp ce fostul procuror general, susținut de socialiști, Alexandr Stoianoglo, s-a ales cu 401 215 de voturi (25,95%) din partea cetățenilor.
De asemenea, referendumul pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost aprobat la limită, cu 50,46% din voturile exprimate.
Citește și: Alegeri în Moldova. Nereguli la vot. Ce s-a descoperit în apropierea unei secții de votare?
Dezvăluiri ale presei independente de la Chișinău au arătat că Stoianoglo este promovat de rețeaua controlată de oligarhul fugar Ilan Șor, care folosește sume imense pentru a atrage votanți de partea candidatului protejat de la Moscova.
Șeful statului este ales prin „vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat”. Dreptul de a alege îl au cetățenii R. Moldova care au împlinit, inclusiv în ziua alegerilor, vârsta de 18 ani, cu excepția celor privați de acest drept prin hotărâre judecătorească de instituire a măsurii de ocrotire judiciară, scrie zdg.md.
Citeste tot articolul
Sursa & Foto Credit- “newsweek.ro”
Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. Nu suntem raspunzatori pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com
Termeni si conditii: https://www.acunews.ro/termeni-si-conditii-pentru-acu-news/