noiembrie9 , 2024

„Dacă aş avea 30 de ani, mi-ar fi frică de inteligenţa artificială”, avertizează autoarea romanului „Povestea slujitoarei”

Related

Share



stiri romania

Faimoasa romancieră canadiană Margaret Atwood, în vârstă  de 84 de ani, denunţă pericolele utilizării programelor informatice în literatură. Într-un interviu acordat Reuters în timpul unei călătorii în Danemarca, unde a primit Premiul „Hans Christian Andersen” pentru Literatură, autoarea romanului „ Povestea slujitoarei” (The Handmaid’s Tale, în limba engleză în original, n.r.) a vorbit despre inteligenţa artificială (AI).

„Această tehnologie sperie o mulţime de oameni. Eu sunt prea bătrână pentru a-mi face griji”, le-a spus Margaret Atwood jurnaliştilor Jacob Gronholt-Pedersen şi Tom Little, scrie News.ro.

Marţi, 11.500 de personalităţi din lumea culturii au semnat o petiţie împotriva „utilizării creaţiilor artistice de către inteligenţa artificială”, denunţând „o ameninţare majoră, nedreaptă şi dezumanizantă” la adresa artiştilor. Thom Yorke de la Radiohead, Björn Ulvaeus de la ABBA, Julianne Moore, Harlan Coben şi Kazuo Ishiguro au fost toţi semnatari. „Îi înţeleg”, a adăugat scriitoarea. „Dacă aş mai avea 30 de ani, mi-ar fi frică!”. 

Aşa că Margaret Atwood a acordat atenţie poeziilor şi romanelor scrise de inteligenţa artificială. În special cele scrise „în stilul său”. „Pentru moment, AI este un poet prost, foarte prost! Nu este nici un bun scriitor de ficţiune”, spune ea.

Încă o adversară înverşunată a lui Donald Trump

Pentru a putea încerca să concureze cu romanciera în vârstă de 84 de ani, inteligenţa artificială ar trebui să se inspire din bogata operă a lui Margaret Atwood. Aceasta şi-a început cariera în 1961. De la publicarea primului său roman, „The Edible Woman”, în 1969, Atwood a scris peste 60 de lucrări în toate genurile literare, de la poezie la romanul distopic care a făcut-o celebră. „Nu am blocajul scriitorului”, a declarat ea pentru Reuters. „Îmi este foarte uşor să scriu şi asta se vede din numărul de cărţi pe care le-am publicat în viaţa mea”.

Capacitatea sa de a scrie despre orice a făcut-o una dintre cele mai faimoase autoare din lume şi, desigur, cea mai respectată din Canada. Romanul ei distopic, „The Handmaid’s…



Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “www.digi24.ro”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. romaniaexpres.ro este un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com

spot_imgspot_img