“Duminică, vom observa o răcire semnificativă la scara întregii țări, valorile maxime fiind de 15-22 de grade, o scădere cu mai mult de 10-15 grade în bună parte din țară. Răcirea vine la pachet și cu fenomene de instabilitate atmosferică în vest, nord-vest, parțial în centru, cu fenomene de instabilitate, ploi și vijelii.
Pe parcursul zilei de duminică, duminică spre luni, aici anticipăm că va fi vârful acestui episod în ceea ce privește cantitățile de precipitații, în special în Oltenia și Muntenia, cantități de apă care vor atinge cumulat 80-100 l/mp. Aceste cantități pot genera creșteri semnificative ale debitelor râurilor din aceste regiuni”, a declarat, într-o intervenție la Realitatea PLUS, directorul ANM Elena Mateescu.
În condițiile în care vom vedea o arie mai extinsă, cu valori de peste 100 l/mp, avem cod roșu, a explicat aceasta.
“Vor fi cantități importante de precipitații, o deplasare de la vest la est, o dinamică explozivă, vârful episodului fiind așteptat duminică, duminică noaptea spre luni”, mai spune Mateescu.
În ceea ce privește viiturile importante, acestea sunt așteptate în bazinele hidrografice Jiu, Olt și Argeș Vedea. “Pot să aducă un aport suplimentar în Dunăre, debitele maxime pe sectorul românesc atingând valori de 9000-9500 mc/secundă”, a mai spus Mateescu.
Autostrada Soarelui ar putea fi inundată de Dunăre
Furtuna Ashley se va suprapune cu viitura de pe Dunăre.
Specialiștii de la Apele Române trag un semnal de alarmă și avertozează că, în cazul unor debite de peste 15.000 de mc/secundă, digul de la Borcea va ceda, iar Autostrada Soarelui va fi inundată. Probleme asemănătoare sunt și în județele Teleorman, Giurgiu și Dolj.
Dunărea crește de la o zi la alta, iar viitura ar urma să ajungă în țara noastră pe 1 octombrie, când debitul ar fi de 8.000 de mc/secundă, dublu față de normalul perioadei.
Situația este și mai delicată mai ales că sunt diguri de apărare de pe Dunăre care sunt deja slăbite. În Giurgiu, de exemplu, digul care protejează localitatea Prundu a fost ros de viezuri, iar digul care apără localitatea Islaz, din Teleorman, are două găuri.
Lipsa de investiții și-a spus cuvântul și pe brațul Borcea, unde digul nu poate face față unor debite de peste 15.000 mc/secundă.
Citeste tot articolul
Sursa & Foto Credit- “www.realitatea.net”
Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. Nu suntem raspunzatori pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com
Termeni si conditii: https://www.acunews.ro/termeni-si-conditii-pentru-acu-news/