octombrie11 , 2024

Noaptea în care știința prinde viață. Experimente și demonstrații live uimitoare în orașul tău

Related

Share


An de an, un eveniment special se organizează pe tot continentul european și în afara lui. Este vorba despre „Noaptea Cercetătorilor Europeni”, care reușește să transforme cercetarea științifică într-un eveniment captivant, accesibil și inspirațional pentru toate vârstele.

copii la experimente live în cadrul Nopții Cercetătorilor Europeni

Noaptea Cercetătorilor Europeni în România Sursă Gabriela Solomon

Anul acesta, „Noaptea Cercetătorilor Europeni” se va desfășura simultan în toată Europa, în perioada 27 – 30 septembrie 2024, în peste 400 de orașe de pe continent și din afara acestuia. Din România, 21 de localități vor participa la eveniment.

Tema de această dată este „Știința pentru Pace și Securitate”, având un accent special pe tineri și copii, cu scopul de a-i inspira să urmeze cariere în domeniul științei și cercetării. Dar scopul principal al acestui eveniment este de a face știința accesibilă și atrăgătoare pentru toți, indiferent de vârstă sau nivel de cunoștințe.

Astfel, cercetătorii ies din laboratoare pentru a interacționa cu publicul într-un mod informal. Specialiști din diverse domenii științifice și tehnologice, de la fizică și biologie la științe sociale și umaniste, participă activ, facilitând astfel o legătură directă cu comunitatea. Această diversitate permite publicului să înțeleagă impactul cercetării asupra vieții cotidiene.

Prin ateliere de robotică, chimie distractivă, experimente interactive, jocuri educative, prezentări științifice, expoziții și demonstrații, participanții vor avea ocazia să descopere fascinanta lume a științei. Cercetările prezentate sunt adesea legate de probleme locale, tradiții și nevoi sociale. Toate activitățile din cadrul „Nopții Cercetătorilor Europeni” sunt gratuite și deschise tuturor, asigurând un acces nediscriminatoriu la știință.

experimente și demonstrații live

Noaptea Cercetătorilor Europeni în România Sursă Gabriela Solomon

Noaptea Cercetătorilor în București

Pe 27 septembrie 2024, la ora 16,00, Parcul Lumea Copiilor din București va deveni scena captivantului eveniment. Cercetători de renume de la instituții prestigioase, precum Universitatea din București, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Institutul de Științe Spațiale și Institutul de Fizică Atomică, vor prezenta proiecte inovatoare și experimente originale.

Evenimente vor avea lor și la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, dar și în cadrul Universității Politehnica București – „Noaptea Campusului Deschis”.  

Evenimente în toată țara

Pe parcursul ultimelor zile din septembrie, întâlnirile din cadrul „Nopții Cercetătorilor Europeni” continuă atât în reședințe de județ cât și în alte orașe din toată România, în locații diverse, precum universități, muzee, geoparcuri și centre comerciale.

experimente și demonstrații științifice live

Noaptea Cercetătorilor Europeni în România Sursă Gabriela Solomon

Pe 27 septembrie 2024 se vor organiza evenimente în județele: Maramureș, Bistrița Năsăud, Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Hunedoara, Vâlcea, Argeș, Caraș Severin, Brașov, Suceava, Tulcea.

La Baia Mare, „Noaptea Cercetătorilor Europeni” va fi găzduită de Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” și Muzeul de Științe Astronomice; la Bistrița de Spitalul Județean de Urgență Bistrița Năsăud; Brăila – Facultatea de Inginerie și Agronomie, Universitatea Dunărea de Jos; Buzău – Muzeul Județean Buzău; Constanța – Universitatea Maritimă din Constanța; Galați – Campusul Științei la Universitatea „Dunărea de Jos”; Hațeg – Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului și Casa Geoparcului Hațeg; Horezu – Geoparcul Aspirant UNESCO Oltenia de sub Munte și Liceul „Constantin Brâncoveanu”; Râmnicu Vâlcea – River Plaza Mall; Pitești – Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București și Centrul Universitar Pitești; Reșița – Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Centrul Universitar Reșița; Rupea – Geoparcul Aspirant UNESCO Carpaterra și Cetatea Rupea; Suceava – platoul din fața Universității „Ștefan cel Mare”; Tulcea – Geoparcul Dobrogea Chimerică și Colegiul Economic „Delta Dunării”.

Pe 28 septembrie, evenimentele vor continua în județele Suceava, Buzău, Teleorman și Neamț, iar în ultima zi, pe 30 septembrie, în Cluj.

Sâmbătă, „Noaptea Cercetătorilor Europeni” va fi găzduită la: Fălticeni pe platoul din fața primăriei; Măgurele – Piața Centrală; Odăile și Bozioru – Geoparcul Internațional UNESCO Ținutul Buzăului și în școlile generale din localitate; Siret – platoul din fața Colegiului Tehnic „Lațcu Vodă”; Târgu Neamț – platoul din fața primăriei; iar luni – în Cluj Napoca se vor desfășura evenimente la Casino Centrul de Cultură Urbană din Parcul Central.

Cercetătorii de la ICSI prezintă experimente live într-un mall din Vâlcea

Dacă București și orașele universitare strălucesc în cadrul evenimentului „Noaptea Cercetătorilor”, provincia nu se lasă mai prejos.

Râmnicu Vâlcea, spre exemplu, este singurul oraș din țară în care evenimentul va fi organizat într-un mall, după cum ne-a dezvăluit Gabriela Solomon, reprezentantă a Fundației Comunitare Vâlcea – implicată în eveniment.

experimente și demonstrații științifice live

Noaptea Cercetătorilor Europeni în România Sursă Gabriela Solomon

Pe 27 septembrie 2024, așadar, între orele 16,00 și 20,00, River Plaza Mall va găzdui activități captivante prezentate de profesori și mentori din programul Științescu, alături de cercetătorii de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice (ICSI), una dintre cele mai prestigioase instituții din țară.

Publicul va avea ocazia să vadă experimente live, să descopere proiecte inovatoare și să asiste la demonstrații spectaculoase ale fenomenelor naturale și tehnologiilor de vârf, ICSI Râmnicu Vâlcea fiind recunoscut, atât la nivel național, cât și internațional, pentru cercetările avansate în domeniul izotopilor și energiei nucleare, cu rol esențial în producția de apă grea (D2O) și în separarea izotopilor de hidrogen (deuteriu).

Pilon important în Programul Nuclear al României, ICSI sprijină funcționarea optimă a centralei nucleare de la Cernavodă, dar se concentrează și pe dezvoltarea de tehnologii pentru energie curată, cum ar fi utilizarea hidrogenului ca sursă de energie viitoare, prin procese avansate de electroliză și cercetări în producția de combustibili alternativi și materiale pentru stocarea energiei.

Teme complexe, abordate cu accesibilitate

Evenimentele „Noaptea Cercetătorilor Europeni” oferă o oportunitate unică de a explora subiecte științifice complexe, precum securitatea cibernetică, protecția mediului, fizica particulelor elementare și științele spațiale, într-un mod prietenos și accesibil pentru toți. Participanții au șansa de a înțelege cum aceste domenii influențează viața de zi cu zi și de a descoperi soluțiile inovatoare propuse de cercetători pentru provocările globale cu care ne confruntăm.

Din 2005, „Noaptea Cercetătorilor Europeni” își propune să apropie știința de societate și să stimuleze interesul tinerilor pentru cercetare. La sfârșitul fiecărei luni septembrie, cercetători din 23 de țări celebrează contribuțiile științei la construirea unei societăți mai bune și mai sustenabile.

„Noaptea Cercetătorilor Europeni” este un eveniment organizat în România de consorțiul ReCoNnect. Aceasta face parte din seria acțiunilor Marie Skłodowska-Curie, incluse în programul-cadru Horizon Europe al Uniunii Europene. ReCoNnect derulează și alte inițiative menite să promoveze educația științifică, cum ar fi Caravana de știință ReCoNnect, programul „Școala Altfel” ReCoNnect, Concursul Național de Știință ReCoNnect și Școala de Vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele.



Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “adevarul.ro”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. Nu suntem raspunzatori pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com
Termeni si conditii: https://www.acunews.ro/termeni-si-conditii-pentru-acu-news/

spot_imgspot_img