octombrie11 , 2024

Schimbare majoră în lupta antidrog: ANA trece la Ministerul Sănătății. Ciolacu: „Tinerii care cad pradă traficanţilor nu mai pot fi trataţi ca infractori”

Related

Share


Premierul Marcel Ciolacu propune mutarea Agenției Naționale Antidrog (ANA) din subordinea Ministerului de Interne la Ministerul Sănătății.

Agenția Națională Antidrog trece în subordinea Ministerului Sănătății - Foto DIICOT

Agenția Națională Antidrog trece în subordinea Ministerului Sănătății – Foto DIICOT

Această inițiativă, susținută de ONG-uri, vine după critici privind ineficiența agenției și subliniază necesitatea tratării tinerilor consumatori ca pacienți, nu ca infractori.

Tinerii care cad pradă traficanţilor de droguri nu mai pot fi trataţi ca infractori. Ei trebuie ajutaţi. Iar acest ajutor trebuie să vină din partea Ministerului Sănătăţii, nu Ministerului de Interne. Viitorul copiilor noştri depinde de ceea ce facem astăzi fiecare dintre noi!“, a afirmat Marcel Ciolacu, luni.

În acest context, primul ministru a cerut mutarea Agenției Naționale Antidrog (ANA), din cadrul Ministerului de Interne, la Ministerul Sănătății.

Solicitarea vine după ce, în urmă cu un an, Curtea de Conturi a afirmat că structura antidrog este ineficientă din cauza lipsei de personal specializat și că anual cheltuie în mod inutil peste șase milioane de euro, potrivit Euronews.

Sănătatea unei naţiuni începe cu sănătatea copiilor noştri. Şi, din acest motiv, este foarte important să ne concentrăm atât pe prevenţie şi educaţie pentru sănătate, cât şi pe existenţa la nivelul comunităţilor a serviciilor destinate copiilor, precum şi părinţilor”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Premierul a declarat celor prezenți că abordarea în lupta împotriva drogurilor trebuie să evolueze semnificativ.

Mai întâi ca părinte, şi abia apoi ca prim-ministru, cred că lupta cu drogurile trebuie să treacă la un cu totul alt nivel. Şi fac apel către toate ONG-urile implicate: trebuie să intensificăm prevenţia! Este inadmisibil ca asociaţiile care derulează campanii de prevenţie să nu aibă acces într-o şcoală. Pentru că nu dă bine pentru şcoala respectivă! Nu! Acesta este cel mai mare flagel, iar copiii noştri trebuie să ştie care sunt riscurile consumului de droguri şi cum să se ferească de ele! Şi am să vă rog să-mi spuneţi de fiecare dată când întâmpinaţi greutăţi în a intra într-o şcoală pentru a le explica copiilor că drogurile nu le rezolvă problemele, ci le creează altele noi, mai grave!”, a declarat Ciolacu, potrivit Agerpres.

Rafila: Trecerea ANA la Ministerul Sănătății este binevenită

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat că transferul componentelor de prevenție și consiliere ale Agenției Naționale Antidrog la Ministerul Sănătății este binevenit, având în vedere resursele umane disponibile.

Trecerea părţii de prevenţie şi de consilierea a Agenţiei Naţionale Antidrog la Ministerul Sănătăţii este binevenită. Au şi o resursă umană acolo care poate contribui împreună cu specialiştii în psihiatrie pediatrică să poată să combată aceste fenomen”, a spus Rafila.

Rafila a subliniat angajamentul ministerului de a dezvolta centre regionale pentru tratamentul adicțiilor, care vor integra terapii diverse, inclusiv psihoterapie și ergoterapie. Un exemplu de centru este deja funcțional în parteneriat cu o organizație non-guvernamentală (ONG) în Voila, județul Prahova, iar autorități locale din Bistrița, Olt și Hunedoara vor colabora în acest demers.

Reacția experților antidrog

Salut cu mare bucurie această declarație a dlui Prim-Ministru. Este prima dată în 20 de ani când, de la acest nivel decizional politic, se enunță ferm și răspicat principiul că tinerii consumatori de droguri au nevoie de ajutor specializat și nu să fie considerați infractori și trimiși la închisoare.”, a reacționat Eugen Hriscu, medic specialist psihiatru, pe Facebook.

Totodată, Eugen Hriscu subliniază că ONG-urile nu ar trebui să aibă acces în școli doar pe baza statutului lor, ci printr-un mecanism care să permită evaluarea programelor de prevenire propuse. Aceste programe ar trebui să fie supuse aprobării unei autorități instituționale, care să verifice metodologia, conținutul și eficiența acestora.

Altfel, felicitări domnului prim-ministru pentru a nu fi apucat pe calea bătătorită de colegii săi liberali (ce ironie ideologică!) care speră să se îmbogățească electoral promovând un discurs al fricii și al violenței ca politică de Stat. Se va expune dl Ciolacu la acuzații de prieten al drogatilor, vrea să umple țara de droguri, vrea să ne drogheze copiii.”, conchide Eugen Hriscu.

Combaterea este apanajul și trebuie să fie apanajul structurilor specializate, adică DIICOT plus poliție, IGPR-ul. Partea de prevenire obligatoriu trebuie să fie făcută de către sociologi, de către specialiștii în domeniu, nicidecum de către polițiști, iar partea de tratament trebuie făcută de către cadrele medicale specializate.Schimbarea la nivelul Agenției M.A.I. ar alătura țara noastră altor state europene care coordonează lupta antidrog prin Ministerul Sănătății. În Portugalia, de exemplu, prima țară care a dezincriminat consumul de droguri, politicile publice în domeniul antidrog sunt gândite de către o structură aflată în subordinea Ministerului Sănătății.”, a comentat la rândul său Cătălin Țone,  fost șef al Serviciului Antidrog, București, potrivit Euronews.



Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “adevarul.ro”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. Nu suntem raspunzatori pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com
Termeni si conditii: https://www.acunews.ro/termeni-si-conditii-pentru-acu-news/

spot_imgspot_img