Sociologul și profesorul universitar Alfred Bulai, acuzat că a hărțuit sexual mai multe studente, a depus cerere de pensionare. Acest lucru ar putea fi privit ca o încercare de a evita sancțiunile Comisiei de Etică din cadrul facultății. Cum funcționează acest organism intern, ne-a explicat în detaliu academicianul Mircea Dumitru, fostul rector al Universității București.

Alfred Bulai a depus dosarul de pensionare. Sursa foto: arhivă
Decizia sociologului de a-și încheia anticipat socotelile cu facultatea cu care are încheiat contractul de muncă a fost confirmată de rectorul SNSPA, Remus Pricopie. „Da. Pensionarea este decizia unilaterala a angajatului. Cererea se depune la Casa de Pensii. Noi derulăm mai departe procedurile”, a precizat acesta.
Ce speră să evite profesorul Alfred Bulai prin retragerea sa din spațiul academic? „Eventuale mustrări și sancțiuni”, a explicat pentru „Adevărul” academicianul Mircea Dumitru, fost ministru al Educației.
În același fel a încercat să evite sancțiunile și lectorul Horea Mihai Bădău care, în urma unui scandal similar petrecut în iarna acestui an, a decis să-și dea demisia de la facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. „Nu mai există raporturi de muncă cu aceste persoane, nu mai există nici anchetă internă. Însă, chiar și așa, cu oamenii ieșiți din sistem, din punct de vedere moral, dacă suntem morali, universitatea, oricare ar fi ea, poate să facă o cercetare și să dea o rezoluție. Într-adevăr, aceasta nu mai poate fi aplicată unei persoane care nu mai are contract de muncă”, a mai precizat prof. dr. Mircea Dumitru.
Însă, continuă acesta, în urma anchetei ar putea fi luate decizii pentru viitor. „Eventual poate să decidă să facă un raport în în care să se analizeze, să se discute, să se tragă niște concluzii, niște recomandări pentru viitor”.
Ce ar putea decide Comisia de etică
Cele două cazuri – Bădău vs Bulai – se deosebesc, totuși. În timp ce lectorul de la jurnalism a încheiat rapid socotelile cu facultatea, Alfred Bulai va trebui să aștepte câteva luni bune. „Pentru că decizia de pensionare nu se dă de pe-o zi pe alta. Durează cel puțin șase luni, dacă nu mă-nșel”, a explicat academicianul Mircea Dumitru. Prin urmare, Comisia de Etică ar putea să-și vadă liniștită de treabă. În tot acest timp, până când profesorul iese efectiv la pensie, nu există nici un motiv pentru care cercetarea și ancheta internă să nu continue. „Până vine decizia de pensionare tu ești încă angajat la locul respectiv de muncă”.
Dacă ancheta internă se va opri, asta nu înseamnă că Alfred Bulai va scăpa basma curată. „Persoanele vătămate se pot adresa justiției. Sau, autoritățile pot instrumenta din oficiu acest dosar. Am văzut că Poliția s-a autosesizat”.
Ce ar putea decide Comisia de Etică? „Vă pot da un exemplu din cadrul Universității București, pe vremea când eram eu rector. Ne-am confruntat și noi cu un caz asemănător. Nu de o așa anvergură, însă. A fost vorba atunci despre o studentă doctorandă care s-a plâns de comportamentul neadecvat al unui profesor. Nu a fost hărțuire sexuală ci un comportament cu care doamna respectivă nu se simțea confortabil. Femeia a depus o plângere, noi am discutat cu profesorul în cauză care și-a recunoscut vina, a spus că îi pare rău și și-a cerut scuze în fața doamnei. Dar asta nu a fost tot. S-a întrunit Comisia de etică și am decis retragerea profesorului timp de doi ani dintr-o comisie din care făcea parte alături de studentă și unde se și întâmplase incidentul. Și a primit și un avertisment”, a mai precizat academicianul Mircea Dumitru.
Cine sunt membrii Comisiei de etică și cum se aleg
La modul general vorbind, membrii Comisiei de etică, a explicat și Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnică, se aleg conform unor prevederilegale. „Sunt niște pași care se fac. În primul rând, se face un anunț public, lumea se înscrie, Consiliul de Administrație selectează mai mulți candidați pe criterii profesionale și de integritate. Sunt oameni care nu au avut incidente sau suspiciuni cu privire la calitatea lor morală. Apoi, Senatul Universității avizează, spune legea, și rectorul aprobă această Comisie de etică. După care acest organism devine independent”. Potrivit legii, mai spune rectorul Mihnea Costoiu, din Comisia de etică fac parte și studenți. „Este obligatoriu. În Comisia de etică trebuie să fie 25% studenți”.
În cazul sociologului Alfred Bulai, procurorii au transmis că încurajează „orice persoană care deține date relevante să contacteze organele judiciare la adresa pj_sector_1@mpublic.ro”. Practic, autoritățile recomandă și altor posibile victime, dar și celor care știau ce face sociologul, să rupă tăcerea.
O victimă a depus până acum plângere penală, iar mâine este așteptată o alta de procurori.
Citeste tot articolul
Sursa & Foto Credit- “adevarul.ro”
Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. Nu suntem raspunzatori pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com
Termeni si conditii: https://www.acunews.ro/termeni-si-conditii-pentru-acu-news/