iulie15 , 2024

Riscul chinezesc într-o călătorie periculoasă în căutarea ‘libertății’ în Statele Unite | Știrile despre migrație

Related

Share

Anul trecut, omul de afaceri chinez Li Xiaosan și fiul său adolescent au călătorit 5.000 de kilometri prin America Centrală pentru a ajunge în Statele Unite. În Colombia, au fost jefuiți sub amenințarea armei și au pierdut aproape toate obiectele de valoare. În Panama, au traversat jungla și mlaștinile, iar în Mexic au făcut o călătorie periculoasă de 12 ore pe mare. În momentul Anului Nou Chinezesc, au discutat video cu membrii familiei din China, iar fiul lui Li a izbucnit în lacrimi. Li i-a spus: “Libertatea nu este gratuită.” Li și fiul său au fost printre cei peste 37.000 de cetățeni chinezi arestați pentru trecerea ilegală a frontierei sudice a SUA în 2023, iar cetățenii chinezi sunt acum cel mai mare grup din afara Americilor care încearcă această călătorie periculoasă.

Mulți, ca Li, sunt din clasa de mijloc. Viața lui Li în China părea a fi împlinirea “visului chinez”. La 44 de ani, a crescut într-un sat sărac din provincia Henan din centrul Chinei, a terminat studiile universitare și a fondat o companie care comercializează produse din piele. Deținea mai multe apartamente și și-a trimis cei doi fii la școli internaționale din Thailanda.

Dar când pandemia COVID-19 a lovit, viața confortabilă a lui Li s-a întors cu susul în jos. Comenzile de la clienți internaționali au dispărut, iar afacerea sa s-a prăbușit. Li s-a întors în orașul natal din Henan dar a realizat că din cauza politicilor stricte de blocare din China, nu putea nici măcar să iasă din complexul rezidențial pentru a-și cumpăra medicamentele de care avea nevoie.

Fiind un avocat al drepturilor omului, Li a avut probleme și a fost de mai multe ori interogat de autoritățile locale. Ultimul interogatoriu din 2022 a durat ore în șir. Pentru Li, a fost picătura care a umplut paharul.

Li și fiul său au ajuns în statul american Texas în februarie anul trecut. Au fost reținuți timp de cinci zile de autoritățile de frontieră americane, apoi au fost eliberați și și-au continuat călătoria către destinația finală – New York, unde locuiesc. …

Sursa: https://www.aljazeera.com/news/2024/7/8/chinese-risk-perilous-journey-in-search-of-freedom-in-the-united-states

spot_imgspot_img