Pata solară care a provocat în luna mai aurora boreală vizibilă din România va fi în curând din nou îndreptată spre Pământ, după ce Soarele va realiza o rotație completă în jurul propriei axe. Oamenii de știință arată că am putea fi din nou martorii acestui fenomen spectaculos, care de obicei apare la latitudini mai ridicate, deasupra Cercului Polar, scrie Live Science.
Soarele realizează o rotație completă în jurul axei sale o dată la 27 de zile, scrie sursa menționată.
Pata solară care a produs aurora boreală din luna mai a dispărut din câmpul vizual al Pământului, dar nu a încetat să producă erupții solare. Pe 20 mai, a emis o erupție solară clasificată ca fiind X12, cea mai puternică din septembrie 2017. Aceasta a fost observată de nava spațială Solar Orbiter a Agenției Spațiale Europene.
Pata solară AR3664/AR13664 devine din nou vizibilă de pe Pământ pe măsură ce Soarele se rotește și va fi din nou orientată spre Terra în timpul fazei de Lună Nouă de pe 6 iunie.
„Se va alinia frumos”, a declarat pentru Live Science Ryan French, fizician la National Solar Observatory (NSO) din Boulder, Colorado. „De îndată ce pata solară va începe să apară, vom intra în fereastra de oportunitate (pentru vizualizarea aurorelor)”.
Pata solară va reapărea la sfârșitul lunii mai, începutul lunii iunie. Când pata solară va ajunge în centrul Soarelui, adică va fi îndreptată direct spre Pământ, atunci este cel mai probabil ca planeta noastră să fie lovită de erupțiile solare, ceea ce ar putea duce la o altă manifestare de aurore boreale la latitudini joase.
„Este exact acolo unde a produs toate acele erupții mari”, a spus French. „Dar, în teorie, dacă ai avea o erupție suficient de mare, chiar dacă se află în stânga centrului soarelui, am putea totuși vedea marginea acelui impact.”
Luna Nouă din 6 iunie răsare la exact 27 de zile după 10 mai, așa că trebuie să fiți atenți câteva nopți înainte și după această dată – în cazul în care se repetă activitatea geomagnetică extremă de luna trecută, mai scrie Live Science.
Dacă aurorele sunt vizibile în apropiere de zona în care vă aflați, va trebui să vă îndepărtați de luminile orașului pentru a le putea vedea și, bineînțeles, să nu fie nori.
Editor : B.P.
Citeste tot articolul
Sursa & Foto Credit- “www.digi24.ro”
Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. Nu suntem raspunzatori pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com
Termeni si conditii: https://www.acunews.ro/termeni-si-conditii-pentru-acu-news/