mai19 , 2024

Stare de urgență intră în vigoare în Noua Caledonie după ce patru persoane au fost ucise în revolte | Știri politice

Related

Share

Autoritățile locale spun că cinci suspecți sunt sub arest la domiciliu în timp ce se mișcă pentru a încerca să restabilească calmul. Franța a declarat starea de urgență în teritoriul său insular din Pacific, Noua Caledonie, și a desfășurat forțe de poliție și militare pentru a încerca să încheie zilele de tulburare din cauza schimbării regulilor care guvernează alegerile provinciale.

Tre trei persoane indigene Kanak și un ofițer de poliție au fost uciși în violențele declanșate luni seara, care au continuat în ciuda unui program de restricție pe timp de noapte. Sute de persoane au fost rănite. Starea de urgență a intrat în vigoare la ora locală 5:00 de joi și acordă autorităților puteri extinse de căutare și arestare.

Reforma controversată care a stârnit furia vizează amendarea constituției franceze pentru a permite persoanelor care au locuit în Noua Caledonie timp de 10 ani să voteze în alegerile provinciale ale teritoriului, diluând un acord din 1998 care limita drepturile de vot.

Ultima izbucnire serioasă de neliniște din anii 1980 a condus la acordul din 1998, cunoscut sub numele de Acordul de la Noumea, care promitea o mai mare autonomie precum și trei referendumuri privind independența. În toate cele trei, cel mai recent în decembrie 2021, alegătorii au optat să rămână parte a Franței.

În Noua Caledonie, care se află la circa 1.500 km est de Australia, discrețiile de bogăție dintre Kanak și persoanele de origine europeană sunt mari. Aproximativ 40.000 de oameni s-au mutat în Noua Caledonie din Franța începând cu acordul din 1998.

Sursa: https://www.aljazeera.com/news/2024/5/16/state-of-emergency-takes-effect-in-new-caledonia-after-four-killed-in-riots

spot_imgspot_img