iulie15 , 2024

HIV poate fi eliminat din celule în laborator folosind un procedeu de editare genetică, arată un studiu » Tehnologie și știință

Related

Share


Cercetătorii au eliminat HIV din celule în laborator, succes care oferă speranţe pentru un tratament, informează DPA.

Utilizând o tehnologie de editare genetică denumită Crispr-Cas, care a câştigat premiul Nobel în 2020, oamenii de ştiinţă au reuşit să ţintească ADN-ul HIV, îndepărtând toate urmele virusului din celulele infectate.

Acţionând practic asemenea unei foarfece, tehnologia poate tăia ADN-ul în anumite puncte, ceea ce permite eliminarea genelor nedorite sau introducerea unui nou material genetic în celule.

Autorii studiului spun că obiectivul lor este de a dezvolta o schemă robustă şi sigură Crispr-Cas, ”depunând eforturi pentru un ‘tratament împotriva HIV pentru toţi’, care poate inactiva diverse tulpini HIV în diverse contexte celulare”.

Conducătoarea ştiinţifică Elena Herrera-Carrillo şi o parte din echipă (Yuanling Bao, Zhenghao Yu şi Pascal Kroon) de la Amsterdam UMC, Ţările de Jos, au spus că au dezvoltat un atac eficient asupra virusului în diferite celule şi asupra locului unde s-ar putea ascunde.

”Aceste descoperiri reprezintă un progres decisiv către desemnarea unei strategii de tratament”, au adăugat ei.

Citește și Un nou caz de vindecare de HIV după un transplant de măduvă osoasă

HIV poate infecta diferite tipuri de celule şi ţesuturi din corp, iar cercetătorii sunt în căutarea unei modalităţi de a ţinti virusul oriunde ar apărea.

În noul studiu, prezentat în cadrul Congresului European de Microbiologie Clinică şi Boli Infecţioase, cercetătorii s-au concentrat asupra părţilor din virus care se menţineau similare în toate tulpinile HIV.

Aceştia spun că procedeul are drept obiectiv producerea unei terapii cu spectru larg, capabilă să combată eficient multiple variante HIV.

Potrivit cercetătorilor, munca lor reprezintă o dovadă conceptuală a modului de funcţionare şi nu va deveni în viitorul apropiat un tratament anti HIV.

Aceştia au spus că următorii paşi presupun optimizarea rutei de livrare pentru a ţinti majoritatea celulelor-rezervor HIV.

Cercetătorii speră să elaboreze o strategie pentru a face acest sistem pe cât de sigur posibil în vederea unor viitoare aplicaţii clinice,…Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “infocultural.eu”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. romaniaexpres.ro este un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com

spot_imgspot_img