iulie15 , 2024

Diplomatul pro-UE învinge liderul coaliției în prima rundă – POLITICO

Related

Share

„Ar trebui să spun sincer că trebuie să mă adresez mai mult alegătorilor care au susținut partidele de guvernământ,” a spus Korčok din sediul său de campanie din Bratislava, în timp ce se făcea numărătoarea parțială. „Este clar că nu sunt mulțumiți de felul în care guvernează această administrație, și de direcția în care se îndreaptă Slovacia.”

Pellegrini a fost președintele parlamentului din alegerile generale din septembrie anul trecut, în care partidul său Hlas (Voce) a ocupat locul al treilea în spatele Smer (Direcție) condus de prim-ministrul Robert Fico. Împreună cu partenerul naționalist SNS, guvernul lor a acționat pentru a pune capăt sprijinului militar pentru Ucraina și pentru a reduce pedepsele și termenele de prescripție pentru infracțiunile de corupție.

Pellegrini a fost anterior prim-ministru al Slovaciei în 2018, după ce Fico a fost forțat să-și dea demisia în urma unui scandal legat de asasinarea în acel an a jurnalistului de investigații Ján Kuciak și a logodnicei sale, Martina Kušnírová.

„Să ne bucurăm de această experiență,” a spus Pellegrini închizând urnele sâmbătă. Speaker-ul, care a acceptat doar un singur dezbatere cu Korčok înainte de primul tur, a promis că va avea „mai multe dueluri, așa cum ar trebui” cu adversarul său înainte de al doilea tur, și „nu va ceda” unui stil agresiv de campanie.

Constituția țării din 1993 îi conferă președintelui puteri în mare parte ceremoniale, inclusiv semnarea legilor (parlamentul din Bratislava poate anula un veto prezidențial adoptând legile o a doua oară), aprobarea numirilor pentru miniștrii cabinetului și șeful serviciului de informații SIS al țării, și acordarea de grațieri.

În timpul celor trei decenii de independență ale țării, puterea președinției a fost adesea ancorată în puterea sa de soft power ca bastion împotriva regresului democratic. Președintele inaugural Michal Kováč, de exemplu, a devenit un punct de raliere pentru rezistența împotriva premierului abuziv din anii ’90, Vladimír Mečiar, al cărui forțe de securitate l-au răpit pe fiul lui Kováč și l-au dus în Austria în portbagajul unei mașini pentru a fi acuzat de fraudă internațională (ulterior respinsă).

Sursa: https://www.politico.eu/article/coalition-stalwart-edges-pro-eu-opponent-in-first-round-slovak-presidential-ballot/?utm_source=RSS_Feed&utm_medium=RSS&utm_campaign=RSS_Syndication

spot_imgspot_img