iulie23 , 2024

Canada ridica blocarea finantarii UNRWA dupa saptamani de proteste si critici | Stiri despre razboiul Israelului impotriva Gazei

Related

Share

Canada a anunțat că ridică blocarea fondurilor pentru Agenția Națiunilor Unite pentru refugiații palestinieni (UNRWA), după ce a fost criticată pentru reducererea asistenței în timpul războiului din Gaza. Ministerul canadian al Dezvoltării Internaționale, Ahmed Hussen, a anunțat că se reia finanțarea către UNRWA pentru a răspunde nevoilor urgente ale civililor palestinieni.

La sfârșitul lunii ianuarie, Canada, împreună cu Statele Unite și alte țări, a redus finanțarea către UNRWA, după ce Israelul a acuzat câțiva angajați ai agenției în Gaza că au luat parte la un atac al Hamas din octombrie. UNRWA l-a concediat pe cei în cauză și a anunțat că va deschide o anchetă.

Mai multe organizații umanitare au avertizat că reducerea finanțării UNRWA ar avea consecințe grave pentru palestinienii din Gaza. Situația s-a deteriorat în continuare, iar atacurile militare israeliene au dus la moartea a zeci de mii de oameni și la foamete și boli în rândul palestinienilor din Gaza.

Ministrul canadian a fost criticat pentru decizia de a opri finanțarea și acum este presat să crească fondurile destinate UNRWA. Mediul de afaceri și grupurile umanitare au salutat reluarea finanțării către agenție, dar au subliniat că banii ar fi trebuit să nu fie opriți inițial.

Canada a contribuit cu 66,5 milioane de dolari la UNRWA în perioada 2019-2023 și a promis să ofere încă 74 de milioane în următorii patru ani. Urmează să fie plătită o versiune de 18 milioane de dolari în curând.

Conținutul a fost rezumat la 300 de cuvinte.

Sursa: https://www.aljazeera.com/news/2024/3/8/canada-lifting-freeze-on-unrwa-funding-after-weeks-of-protests-criticism

spot_imgspot_img