iulie23 , 2024

De ce luptă PTI din Pakistan pentru locurile rezervate în parlament? | Știri politice

Related

Share

Islamabad, Pakistan – Este cea mai recentă lovitură pentru fostul prim-ministru al Pakistanului, Imran Khan, și partidul său Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI). Luni, Comisia Electorală a Pakistanului (CEP) a declarat că Consiliul Sunni Ittehad (SIC), susținut de PTI, nu poate revendica locurile rezervate alocate în adunările naționale și provinciale. PTI, neputând să participe la alegerile recente din cauza unei interdicții asupra simbolului lor electoral, a instruit candidații să se alăture partidului religios de dreapta pentru a-și extinde forța numerică în Adunarea Națională.

Decizia deschide calea pentru o luptă legală prelungită, deoarece PTI a anunțat că va contesta decizia în instanțele superioare. Cu toate acestea, dacă partidul nu reușește să o răstoarne, acest lucru ar putea afecta încă și mai mult poziția sa în adunarea inferioară a parlamentului. În ceea ce privește locurile rezervate, acestea sunt alocate numai partidelor politice care câștigă locuri în Adunarea Națională, iar distribuția se face în funcție de reprezentarea lor proporțională după alegerile generale.

Decizia CEP a fost criticată de liderul PTI, de avocați și de specialiștii constituționali, care văd această hotărâre ca o încălcare a democrației și a procedurilor legale. Totodată, decizia ar putea urma să aibă un impact major asupra compoziției politice a parlamentului, acordând avantaje partidelor rivale și slăbind poziția PTI în procesul legislativ. Respingerea cererilor pentru locurile rezervate și redistribuirea acestora către alte partide a fost contestată de experții în domeniul legii și al Constituției, care au criticat această decizie drept nefundamentată și nedemocratică.

Sursa: https://www.aljazeera.com/news/2024/3/7/why-is-pakistans-pti-fighting-for-reserved-seats-in-parliament

spot_imgspot_img