mai19 , 2024

Tratament inovator în lupta împotriva unui cancer rar. Ce au descoperit cercetătorii?

Related

Sharestiri romania

Un tratament inovator a crescut semnificativ rata de supraviețuire a persoanelor cu mezoteliom malign, un tip de cancer rar, dar care progresează rapid la deces, cu puține opțiuni de tratament eficiente, potrivit rezultatelor unui studiu clinic condus de Universitatea Queen Mary din Londra.

Tratament inovator în lupta împotriva unui cancer rar. Ce au descoperit cercetătorii? 

Rezultatele au fost publicate joi, în revista JAMA Oncology.

Studiul clinic de fază III, condus de profesorul Peter Szlosarek de la Queen Mary, a dezvăluit o descoperire importantă în tratamentul mezoteliomului pleural malign (MPM), o formă rară și adesea rapid fatală de cancer cu opțiuni terapeutice limitate.

Studiul ATOMIC-meso, un studiu randomizat, controlat cu placebo, efectuat pe 249 de pacienți cu MPM, a constatat că un tratament – care combină un nou medicament, ADI-PEG20, cu chimioterapia – a crescut supraviețuirea mediană a participanților cu 1,6 luni și a crescut de patru ori supraviețuirea la 36 de luni, în comparație cu placebo-chimioterapia.

Rezultatele sunt semnificative, deoarece MPM are una dintre cele mai mici rate de supraviețuire la cinci ani dintre toate tipurile de cancer solid, de aproximativ 5-10%.

Această abordare inovatoare marchează prima combinație reușită de chimioterapie cu un medicament care vizează metabolismul cancerului, dezvoltată pentru această boală în ultimii 20 de ani.

MPM este un cancer rar, agresiv, care afectează mucoasa plămânilor și este asociat cu expunerea la azbest.

De obicei, este tratat cu medicamente chimioterapice puternice, dar acestea reușesc rareori să oprească evoluția bolii.

Premisa care stă la baza acestui nou tratament medicamentos constă în înfometarea tumorii prin întreruperea aprovizionării sale cu hrană.

Toate celulele au nevoie de nutrienți pentru a crește și a se înmulți, inclusiv aminoacizi precum arginina.

Medicamentul ADI-PEG20 acționează prin epuizarea nivelului de arginină din fluxul sanguin.

Pentru celulele tumorale care nu-și pot fabrica arginina din cauza unei enzime lipsă, acest lucru înseamnă împiedicarea înmulțirii lor.

Studiul ATOMIC-meso este punctul culminant a 20 de ani de cercetare la Institutul de Cancer Barts de la Queen Mary, care a început cu o descoperire a profesorului Szlosarek conform căreia celulele mezoteliomului malign nu au o proteină numită ASS1, care permite celulelor să își fabrice propria arginină.

De atunci, el și echipa sa și-au dedicat eforturile pentru a utiliza aceste cunoștințe în vederea creării unui tratament eficient pentru pacienții cu MPM.

Citește mai multe pe 360 Medical.

Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “newsweek.ro”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. Nu suntem raspunzatori pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: [email protected]
Termeni si conditii: https://www.acunews.ro/termeni-si-conditii-pentru-acu-news/

spot_imgspot_img