mai20 , 2024

Calendar ortodox 2024, 16 februarie. Sfinții zilei. Sfinții Mucenici Pamfil și Valent și cei împreună cu dânșii

Related

Share


Sfinții Mucenici Pamfil și Valent sunt prăznuiți la data de 15 februarie în Calendarul ortodox. Sfinții Mucenici Pamfil și Valent sunt între sfinții cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2024, pentru data de 15 februarie. 

Sfântul Mucenic Pamfil (foto: doxologia.ro)

Sfântul Mucenic Pamfil (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2024, 16 februarie. Sfinții zilei. Sfinții Mucenici Pamfil și Valent și cei împreună cu dânșii

În anul 308 în timpul persecuțiilor ordonate de împăratul Dioclețian în Cezareea Palestinei au pătimit și și-au primit coroana de mucenici 12 sfinți. După ordinea lumească primul a fost Sfântul Pamfil, presbiterul cetății. 

El era de origine din Beirut învățat și plin de înțelepciune duhovnicească ducea o viață îmbunătățită și slăvea pe Hristos. Al doilea a fost Valent, om înțelept cinstit și ascuțit la minte, știa pe de rost Evanghelia lui Hristos. Cu ei mai era Pavel originar din Iamnia și cre mai fusese ars odată pentru Hristos.  Ei sunt cinstiți pentru chinurile pe care le-au îndurat din ordinul guvernatorului Urban alături de ei au fost torturați și uciși cinci frați din Egipt care spuneau că ei sunt cetățeni ai Ierusalimului ceresc. 

Ei renunțaseră la numele păgâne și își luaseră nume creștine: Ilie, Isaia, Ieremia, Samuil si Daniil. Cei opt au fost executați iar Teodul și Iulian s-au alăturat cetei mucenicilor după ce au sărutat sfintele moaște atunci când le-au îngropat. și sfântul Selevchie s-a învrednicit de mucenicie când s-a apropiat de cei torturați l-a sărutat pe unul dintre ei și l-a rugat să se roage lui Hristos pentru el. Atunci ighemonul l-a prins și l-a răstignit pe cruce….Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “click.ro”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. Nu suntem raspunzatori pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: [email protected]

Cititi Termeni si Conditii

spot_imgspot_img