mai20 , 2024

Apele subterane misterioase inundă locuințele într-un oraș de pe coasta Libiei | Știri de mediu

Related

Share

Marea parte a Libiei este un deşert arid, dar un oraș de la malul Mediteranei suferă de problema opusă – casele și câmpurile sale au fost inundate de o creștere misterioasă a apei subterane.

Apele stagnante și noroiul moale au inundat casele, străzile și livezile de palmieri din jurul orașului Zliten din nord-vest, răspândind un miros urât și creând terenuri de reproducere pentru țânțari.

Multe familii au fugit din casele lor, unde pereții s-au crăpat sau prăbușit, din cauza temerii unei crize de mediu în această zonă, la circa 160 km est de capitala Tripoli.

Prim-ministrul Abdul Hamid Dbeibah a promis luna aceasta să “remedieze această criză într-un mod științific și rapid” și a îndemnat autoritățile să compenseze sau să mute familiile sinistrate.

Dar încă nu există un consens cu privire la ce a cauzat inundațiile. Locuitorii din Zliten susțin că inundațiile cu ape subterane nu sunt noi, dar spun că fenomenul i-a lovit acum într-o scară neîntâlnită anterior.

Specialiști străini, inclusiv din Marea Britanie, Egipt și Grecia, au călătorit în Zliten, sperând să identifice originea problemei și să găsească soluții.

Între timp, autoritățile libiene au negat orice legătură între inundații și așa-numitul Râu Mare Făcut de Om, un gigant rețea de conducte a vremurilor lui Gaddafi, care canalizează apa de la un acvifer aflat în adâncurile deșertului sudic pentru irigarea zonelor agricole de la coastă.

Compania de gestionare a proiectului, precum și principalele utilități de apă și energie ale țării, s-au alăturat eforturilor de a atenua suferința orașului. Centrul Național pentru Controlul Bolilor din țară a trimis echipe de urgență, echipamente și pesticide pentru a eradica roiurile de țânțari.

Sursa: https://www.aljazeera.com/gallery/2024/2/16/mystery-groundwater-upsurge-floods-homes-in-libyan-coastal-town

spot_imgspot_img