ianuarie25 , 2025

Centrul Cultural Româno-Maghiar din Oradea, reabilitat cu fonduri europene » Interne

Related

Share


Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai”, din subordinea Consiliului Judeţean Bihor, a inaugurat joi Centrul Cultural Româno-Maghiar, a cărui clădire a fost reabilitată printr-un proiect cu fonduri europene, transfrontaliere.

„Partea importantă a acestui proiect este faptul că astăzi intră în patrimoniul oraşului un nou spaţiu cultural, o locaţie pregătită şi echipată pentru a putea găzdui diferite evenimente din sfera educaţiei, a culturii, cursuri de pregătire, expoziţii. Şi ne dorim să deservească un număr cât mai de mare din publicul bibliotecii noastre, cât şi de alţi bihoreni interesaţi de serviciile pe care le vom oferi împreună cu colaboratorii noştri,” a declarat joi, pentru Agerpres, managerul Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai” din Oradea, Ancuţa Şchiop.

Centrul Cultural Româno-Maghiar, situat pe Calea Clujului, nr. 85, reintră astfel în circuitul cultural bihorean după ample lucrări de eficientizare energetică şi reabilitare. Suprafaţa totală amenajată este de aproximativ 970 mp, parter, etaj şi mansardă.

Potrivit managerului Ancuţa Şchiop, prin acest proiect se creează spaţii comune pentru interacţiunea culturală, protecţia şi utilizarea durabilă a valorilor culturale comune, precum şi extinderea obiectivelor turistice din zona de frontieră româno-maghiară.

Citește și Clădirea manejului din Cazarma Husarilor din Oradea va fi reabilitată din fonduri europene

Proiectul are doi piloni care se completează reciproc: protecţia valorilor culturale existente şi crearea de noi valori culturale comune. Acestea din urmă vor fi realizate prin colaborarea dintre Centrul cultural educativ transfrontalier româno-maghiar de protecţie a patrimoniului istoric din Debrecen şi Centrul Cultural din Oradea.

Investiţia face parte din proiectul „Centru educaţional transfrontalier româno-maghiar pentru conservarea patrimoniului natural şi cultural” (EduCultCentre), RO – HU 446, având patru parteneri din România şi Ungaria.

Liderul de proiect este Primăria Municipiului Debrecen din ţara vecină, celelalte instituţii implicate fiind Teatrul Csokonai din Debrecen, Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea şi Biblioteca…



Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “infocultural.eu”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. romaniaexpres.ro este un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com

spot_imgspot_img