iunie19 , 2025

Boboteaza – Crucea, gheața, ospețele și viața. Superstiții și tradiții – ProPolitica

Related

Share


Ziua de Bobotează (6 ianuarie) cuprinde elemente specifice sărbătorilor de Crăciun și de Anul Nou: local, se colindă: se făceau și se prindeau farmecele și descântecele; se afla ursitul și se făceau prorociri ale timpului și belșugului în noul an. Se pregătesc și mese îmbelșugate. Despre ritualul aruncării crucii în apă scriu călătorii străini care au vizitat țările române în secolul XVII. Cel care prindea crucea era răsplătit de domnitor.

Câteva credințe și superstiții de acum peste un secol, relatate de Artur Gorovei

„Pentru ca să nu te prindă frigurile, durerile de cap, de piept și de stomac, e bine ca la Bobotează, când se afundă steagul în râu, să te speli în acel moment cu apă din râu, căci tot anul ești sănătos”

Dacă în ziua de Bobotează va fi vreme frumoasă, va fi un an îmbelșugat în pâine și pește”

„Cine se aruncă în apă, în ziua de Bobotează, se vindecă de orice boală. Din ziua de Bobotează, șase săptămâni toate apele sunt curate și sfinte, chiar și în vârful munților”

„Dacă în ziua de Bobotează va bate crivățul vor fi roade în bucate”

„Nu este bine a scoate gunoiul măturat în ziua ajunului Bobotezei că se scoate norocul din casă”

Boboteaza și apa care nu se strică niciodată

Boboteaza face parte din seria celor 12 sărbători creştine importante şi este…



Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “propolitica.ro”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. Nu suntem raspunzatori pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com

spot_imgspot_img