Zece arestări au fost făcute în mega dosarul de corupție de la Spitalul Județean Botoșani. Medici, asistenți, funcționari și un administrator de firmă vor petrece următoarele 30 de zile în spatele gratiilor. Decizia a fost luată de judecători pe baza dosarului care conține monitorizări ale activității din spital, inclusiv cu oameni trimiși sub acoperire să pozeze în candidați interesați de concursuri. Discuțiile surprinse sunt uluitoare: “Aici e legea junglei”, spune unul dintre angajați, care adaugă – “un post la stat nu e gratis”.
Rând pe rând 10 dintre cele 11 persoane care au fost duse în fața judecătorilor cu propunere de arestare preventivă au ieșit din clădirea Tribunalului Suceava cu cătușe la mâini.
Mihai Colac avocat: “Acuzațiile sunt în mare fapte de corupție, constând în luare, dare de mită, trafic de influență și o infracțiune asimilată infracțiunilor de corupție, divulgare de materiale care nu sunt permise să fie date publicității.”
În total, 15 persoane au fost puse sub acuzare de procurorii DNA. Un fost manager al spitalului care a fost în funcție până în vara acestui an, un medic șef de la Terapie Intensivă, un altul de la Medicină Internă și alți medici asistenți și personal medical. Cu toții sunt acuzați că au luat șpagă pentru promovarea pe posturi de medic specialist, transferul personalului medical din cadrul altor unități medicale la Spitalul din Botoșani și aprobarea scoaterii la concurs a unor posturi.
Procurorii spun că în ultimii 5 ani aici la spitalul din Botoșani au fost angajați foarte puțini oameni în mod legal. Anchetatorii susțin că majoritatea candidaților primeau subiectele înainte de examen, în schimbul acestui favor ar fi oferit membrilor comisiei bani bijuterii și ceasuri de lux. Sumele erau foarte mari, pentru un post de asistentă mita ajungea chiar și la 15.000 de euro.
Zeci de mii de euro ar fi strâns astfel din 2018 până în prezent. Și-ar fi creat o rețea astfel încât în documente să pară totul legal, iar ceilalți colegi să nu bănuiască.
Sunt cercetate și alte persoane, anunță Direcția Națională Anticorupție după ce a făcut percheziții și la Consiliul Județean Botoșani, cel în subordinea căruia se află unitatea medicală.
Fratele Alexandrei, femeia gravidă care a murit în luna august la spitalul din Botoșani, ignorată de personalul medical, a povestit pentru Digi24 că familia nu e consolată de perchezițiile făcute la spital. Toți se întreabă de ce a fost nevoie de o tragedie pentru a se descoperi nereguli.
Vlad Miron, fratele Alexandrei, tânăra care a murit în august la Spitalul din Botoșani: “De ce să moară un om, de ce să fie o tragedie ca să fie controale ca să descopere nereguli. Din vina șpăgii ajungem să fim tratați de necompetenți, deciziile lor au consecințe grave.”
Procurorii spun că prin ceea ce au făcut inculpații au pus în pericol calitatea actului medical.
Editor : G.M.
Citeste tot articolul
Sursa & Foto Credit- “www.digi24.ro”
Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. Nu suntem raspunzatori pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com