Programele guvernamentale de garantare a creditelor pot avea efecte nedorite precum finanțarea companiilor neviabile din punct de vedere economic, numite în literatura de specialitate și firme zombi. Procesul de zombificare a economiei reprezintă susținerea artificială a companiilor nerentabile fie prin programe guvernamentale, fie prin credit bancar și/sau rate ale dobânzilor menținute la un nivel foarte mic, arată Banca Națională.
Prim viceguvernatorul BNR Florin GeorgescuFoto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea
Acest proces poate apărea în special în perioade de recesiune economică sau crize și este asociat cu reduceri de productivitate pe termen mediu și lung și fragilizarea sectorului financiar.
Pe de o parte, firmele zombi au un nivel al productivității redus și o rezistență scăzută la șocuri. Pe de altă parte, dezvoltarea segmentului firmelor zombi poate fi însoțită de fenomene de evicțiune din piața creditului a firmelor performante (crowding-out) și de perturbare a mecanismelor concurențiale.
Aceste efecte sunt mai pronunțate dacă politicile care susțin firmele neviabile sunt menținute perioade mai lungi de timp, spun autorii raportului citat.
Citeste tot articolul
Sursa & Foto Credit- “economie.hotnews.ro”
Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. Nu suntem raspunzatori pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com