Liderii europeni, reuniţi în summit la Bruxelles, au salutat adoptarea acestui nou pachet, al 12-lea de la invazia rusă a Ucrainei din 24 februarie 2022.
UE va lua, de asemenea, măsuri pentru a îmbunătăţi eficienţa sancţiunilor vizând petrolul rusesc.
Moscova este acuzată că finanţează o parte din războiul său împotriva Ucrainei datorită comerţului lucrativ cu diamante, care reprezintă o cifră de afaceri de aproximativ patru până la cinci miliarde de dolari pe an.
Interdicţia UE se va referi la diamantele naturale sau sintetice şi bijuterii cu începere din ianuarie, iar la diamantele ruseşti tăiate în alte ţări din septembrie 2024.
Belgia şi-a ridicat rezervele cu privire la aceste sancţiuni, decise de ţările din G7, şi a propus soluţii, în special un sistem de urmărire pentru a le face eficiente fără a penaliza propria industrie, înfloritoare la Anvers (nord-vest).
De asemenea, UE încearcă să aplice mai bine sancţiunile vizând petrolul rusesc. Ţările occidentale au decis să interzică toate importurile de petrol rusesc peste un preţ stabilit la 60 de dolari pe baril.
Însă Rusia a reuşit să ocolească această măsură, prin dezvoltarea unei flote “fantomă” de petroliere şi, de asemenea, datorită ajutorului Chinei şi Indiei, a remarcat recent o cercetătoare de la Fundaţia Carnegie, Alexandra Prokopenko.
Cei 27 au mai decis să extindă aceste sancţiuni pentru petrol şi la GPL, gazul petrolier lichefiat, la butan şi la propan, utilizate în special pentru încălzire.
Citeste tot articolul
Sursa & Foto Credit- “www.realitatea.net”
Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. Nu suntem raspunzatori pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com