iulie23 , 2024

VIDEO Donald Tusk, noul premier al Poloniei. Va debloca 100 de miliarde € de la Uniunea Europeană

Related

Sharestiri romania

Parlamentul Poloniei l-a învestit luni pe Donald Tusk, liderul opoziției poloneze, în funcția de prim-ministru. Va debloca 100 de miliarde de euro de la UE.

Numirea lui Tusk marchează formarea unui nou executiv pro-european, după 8 ani de guvernare conservatoare.

Donald Tusk, noul premier al Poloniei. Va debloca 100 de miliarde de euro de la UE

La alegerile din octombrie, coaliția condusă de Donald Tusk a câștigat cele mai multe mandate în Parlament, cu o prezență la urne record, de peste 70%. 

Ziua de luni a început cu premierul PiS, Mateusz Morawiecki, care a prezentat Parlamentului polonez agenda guvernului propus.

Luni după-amiază, el a suferit o înfrângere așteptată, pierzând un vot de încredere cu 190 la 266 în adunarea de 460 de membri, iar parlamentarii au izbucnit în urale, aclamând: „Donald Tusk! Donald Tusk!”

Citește și: Rețea de spionaj rusească, destructurată în Polonia. Monitoriza rutele feroviare spre Ucraina

„Este sfârșitul democrației poloneze”, a declarat Jarosław Kaczyński, liderul PiS și conducătorul de facto al Poloniei din 2015, după votul de încredere.

Un guvern condus de Coaliția Civică, alături de A Treia Cale și Stânga, ar marca o schimbare politică imensă în Polonia, după 8 ani de tensiuni între partidul Lege și Justiție (PiS) și UE în ceea ce privește statul de drept, libertatea presei, drepturile minorităților și migrația.

„Vreau să mulțumesc poporului polonez”, le-a spus Tusk deputaților.

„Mulțumesc, Polonia, aceasta este o zi grozavă, nu pentru mine, ci pentru toți cei care în acești ani lungi au crezut profund că va fi mai bine, că vom alunga întunericul, vom alunga răul.”

Citește și: Joe Biden ia în calcul suplimentarea trupelor americane „permanente” în Polonia

Tusk a fost prim-ministru al Poloniei între 2007 și 2014, înainte de a fi președinte al Consiliului European din 2014 până în 2019.

Noul ministru de Externe va fi Radosław Sikorski, un membru al Parlamentului European care a fost ministru de externe al lui Tusk din 2007 până în 2014, potrivit Politico.

Un obiectiv-cheie va fi deblocarea a 35 de miliarde euro în granturi și împrumuturi din programul UE de ajutorare în pandemie și a altor 76,5 miliarde euro din banii  pentru dezvoltare.

Fondurile UE au fost blocate de Comisia Europeană până când Polonia îndeplinește etapele de referință convenite privind anularea schimbărilor aduse sistemului de justiție, despre care Bruxelles-ul a considerat că a adus judecătorii sub control politic.

Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “newsweek.ro”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. Nu suntem raspunzatori pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com

spot_imgspot_img