iulie15 , 2024

PE propune noi reguli pentru desemnarea candidaţilor cap de listă înaintea alegerilor europene: „Alegătorii au nevoie de claritate”

Related

Sharestiri romania

Parlamentul European a adoptat marţi propuneri de consolidare a dimensiunii democratice a alegerilor europene din 2024 şi de promovare a sistemului candidaţilor cap de listă, informează un comunicat, potrivit Agerpres.

Raportul, care a fost aprobat cu 365 de voturi „pentru”, 178 „împotrivă” şi 71 de abţineri, solicită măsuri pentru creşterea prezenţei la vot la alegerile din 6-9 iunie 2024, dincolo de cifrele în creştere înregistrate în 2019. Parlamentul s-a angajat să maximizeze impactul campaniilor electorale, procedura postelectorală pentru crearea următoarei Comisii Europene şi alegerea preşedintelui acesteia, precum şi să se asigure că toţi cetăţenii îşi pot exercita dreptul de vot.

Eurodeputaţii solicită o legătură clară şi credibilă între opţiunea alegătorilor şi alegerea preşedintelui Comisiei. Procesul ar trebui să depindă de asigurarea unei majorităţi în Parlament, în conformitate cu Tratatul de la Lisabona, susţin ei, iar înţelegerile de culise din Consiliul European ar trebui să înceteze. Deputaţii europeni doresc un acord obligatoriu între Parlament şi Consiliul European pentru a se asigura că partidele politice europene şi grupurile parlamentare încep negocierile cu privire la un candidat comun imediat după alegeri şi înainte de propunerea Consiliului European.

Candidatul principal al partidului cu cele mai multe locuri în parlament este de aşteptat să conducă procesul în prima rundă de negocieri, preşedintele Parlamentului urmând să coordoneze procesul, dacă este necesar. Deputaţii europeni se aşteaptă, de asemenea, să se ajungă la un „acord legislativ” între partidele şi grupurile politice, pentru a garanta o majoritate în parlament, pentru a servi drept bază pentru programul de lucru al Comisiei şi pentru a se asigura că alegătorii europeni au o monitorizare consecventă a alegerilor.

Parlamentul invită, de asemenea, Consiliul să adopte rapid noua lege electorală europeană şi noile norme pentru partidele şi fundaţiile politice europene, astfel încât acestea din…Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “www.digi24.ro”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. romaniaexpres.ro este un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com

Cititi Termeni si Conditii

spot_imgspot_img