iulie23 , 2024

O figură centrală în Revoluția Engleză » Istorie

Related

Share


Oliver Cromwell, născut pe 25 aprilie/5 mai 1599 în Huntingdon, Regatul Angliei și decedat pe 3/13 septembrie 1658 în Westminster, a fost o figură centrală în istoria Angliei și a Commonwealthului. Cunoscut pentru rolul său în transformarea Angliei într-o republică federală și pentru poziția de Lord Protector al Angliei, Scoției și Irlandei, Cromwell a fost o personalitate complexă și divizată în istoriografie.

Commonwealthul Angliei (în engleză „Commonwealth of England”) a fost forma de guvernare republicană ce a condus Regatul Angliei, inclusiv Țara Galilor și, ulterior, Regatul Irlandei și cel al Scoției, în perioada 1649 – 1660. Această eră a fost inițiată în urma Războiului Civil Englez și a executării regelui Carol I al Angliei, evenimente care au culminat cu declararea Commonwealthului la data de 19 mai 1649.

Perioada cuprinsă între 1653 și 1659 este cunoscută sub numele de Protectorat și a reprezentat, în esență, o dictatură personală a lui Oliver Cromwell, și, după moartea acestuia, a fiului său, Richard. Deși termenul „Commonwealthul Angliei” este folosit pentru a descrie întreaga perioadă dintre 1649 și 1660, este important de subliniat că acesta nu trebuie confundat cu Commonwealthul Națiunilor, o organizație politică total diferită, formată în secolul al XX-lea.

În timpul Commonwealthului, Anglia a experimentat schimbări politice și sociale semnificative. A fost o perioadă în care monarhia a fost abolită și a fost instituit un guvern republican, cu Oliver Cromwell în poziția de Lord Protector. Această schimbare radicală a structurii politice a Angliei a avut un impact profund asupra societății și guvernării, și a pus bazele pentru dezvoltarea ulterioară a democrației parlamentare în Anglia.

Tinerețe și ascensiune

Oliver Cromwell a provenit dintr-o familie de gentry de mijloc. Gentry-ul, în contextul istoriei britanice, se referă la o clasă socială situată imediat sub nobilime. Deși membrii gentry-ului nu aveau titluri nobiliare precum ducele sau conte, ei erau adesea proprietari de pământuri și aveau un statut economic și social important. Clasa gentry-ului era compusă în mare parte din…Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “infocultural.eu”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. romaniaexpres.ro este un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com

spot_imgspot_img