Într-un sat mic de-a lungul Amazonului peruvian, femeile stau în șir pe o dimineață caldă și ploioasă de august pentru a se proteja împotriva cancerului de col uterin, o boală care își revendică viața a șase femei în Peru în fiecare zi. Știrea se răspândise în satele învecinate despre un proiect pilot de screening pentru virusul papilomului uman (HPV), un virus comun responsabil pentru cele mai multe cazuri de cancer de col uterin. Moașele veneau să arate femeilor cum să-și colecteze singure mostrele vaginale. Femeile din rând urmau să se alăture altor peste 100.000 de femei testate ca parte a programului mai larg de screening, care implica Ministerul Sănătății din Peru, organizațiile guvernamentale, avocați pacienți și alte grupuri, inclusiv Roche.
În ciuda faptului că este bine înțeles că screening-ul HPV este vital pentru prevenirea cancerului de col uterin, lipsa accesului în multe părți îndepărtate sau cu venituri reduse ale lumii lasă încă multe femei la un nivel de risc care ar trebui să fie inacceptabil în era modernă. Pe măsură ce reflectăm asupra Zilei Acoperirii Universale pentru Sănătate din 2023, poveștile precum acestea servesc ca un puternic avertisment că, deși progresul este posibil, drumul înainte este unul lung. În prezent, până în 2030, lumea nu va fi atins Acoperirea Universală pentru Sănătate, obiectivul ONU pentru ca toți oamenii să aibă acces la servicii de sănătate comprehensive, de calitate, fără a se confrunta cu dificultăți financiare.
Unul dintre domeniile cheie în care putem accelera impactul colectiv este să extindem accesul prin finanțare durabilă. Printr-o finanțare durabilă, cum ar fi schema de asigurare de sănătate comunitară din Rwanda, țara a reușit să crească utilizarea serviciilor de sănătate și protecția financiară, în special printre segmentele mai sărace ale populației sale.
Un alt punct important este prioritizarea finanțării pentru bolile netransmisibile (NCDs). Investiția în NCD-uri nu ar trebui considerată ca o cheltuială, ci ca o investiție care plătește dividende societății pe termen lung. În plus, oamenii care au access la servicii de sănătate își pot duce o viață mai sănătoasă și mai productivă.
În cele din urmă, pentru a face primul îngrijirea medicală eficace, este nevoie de un sistem solid de laboratoare. Prin asigurarea de finanțare pentru investiții viitoare orientate spre NCD-uri, prioritizând diagnosticul precoce și tratamentul în timp util, putem îmbunătății rezultatele pentru pacienți și păstrând costurile sub control. Acest lucru poate ajuta țările cu venit redus și mediu să economisească milioane de vieți până în 2030.
În concluzie, pentru a atinge Acoperirea Universală pentru Sănătate, sunt necesare eforturi comune și partenariate cu multiple părți interesate, cum ar fi guvernele, companiile private, reprezentanții societății civile și pacienții. Prin colaborare, putem direcționa resursele și amplifica impactul și să realizăm o gamă largă de inițiative UHC, de la finanțare durabilă până la programe de screening timpuriu și extinderea accesului la diagnostice și terapii. Ca o companie globală din domeniul sănătății, ne angajăm să sprijinim accesul la medicamentele și diagnosticele noastre pentru oamenii care au nevoie de ele.
Sursa: https://www.politico.eu/sponsored-content/how-the-world-gets-universal-health-coverage-back-on-track/?utm_source=RSS_Feed&utm_medium=RSS&utm_campaign=RSS_Syndication