iulie23 , 2024

Summit-ul COP28 Dubai: Un nou draft al textului final nu mai include o eliminare treptată a utilizării cărbunelui, petrolului şi gazului, ci menționează doar o reducere

Related

Share


​Un nou draft al textului final din cadrul Conferinţei ONU privind schimbările climatice (COP28), în curs de desfăşurare la Dubai, nu mai include o eliminare treptată a utilizării cărbunelui, petrolului şi gazului, transmite luni agenţia DPA, citată de Agerpres.

stiri romania

La conferinta climatica COP28Foto: Dominika Zarzycka / Zuma Press / Profimedia

Documentul de 21 de pagini, publicat luni seara, menţionează doar o reducere a consumului şi producţiei de combustibili fosili. Într-o versiune anterioară, eliminarea treptată era încă menţionată drept una dintre opţiuni.

Organizaţiile de mediu au reacţionat, exprimându-şi dezamăgitea. Jan Kowalzig, expert în climatologie la organizaţia Oxfam, a vorbit despre o „formulare timidă”, care se îndepărtează de subiectul combustibililor fosili.

Nici celelalte ţinte – triplarea energiilor regenerabile şi dublarea eficienţei energetice – nu au fost menţionate drept obiective, ci doar ca măsuri posibile.

“COP28 nu trebuie să se încheie astfel”, a declarat expertul în climatologie Jan Kowalzig.

Obiectivul limitării încălzirii globale la +1,5 grade Celsius peste valorile din perioada preindustrială, stabilit prin Acordul de la Paris privind clima, încheiat în 2015, va fi 1probabil, aruncat pe fereastră” odată cu acest draft, “în pofida asigurărilor contrare din alte locuri din text”, a adăugat Kowalzig.

Jan Kowalzig a transmis un apel către Uniunea Europeană pentru a nu fi de acord cu declaraţia. Ţările în curs de dezvoltare şi aliaţii lor trebuie să solicite îmbunătăţiri semnificative, a subliniat el.Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “www.hotnews.ro”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. romaniaexpres.ro este un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com

Cititi Termeni si Conditii

spot_imgspot_img