iulie15 , 2024

Proiect de acord cu scăpări

Related

Sharestiri romania

Un proiect al unui acord privind clima, prezentat luni la summitul COP28, a oferit unele opţiuni pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, dar nu s-a referit la „eliminarea treptată” a combustibililor fosili, aşa cum au cerut mai multe ţări reprezentate la summit, relatează Reuters.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că un reper al succesului COP28 va fi dacă se va ajunge la un acord de reducere a utilizării cărbunelui, petrolului şi gazelor suficient de rapid pentru a evita schimbările climatice dezastruoase.

„Asta nu înseamnă că toate ţările trebuie să renunţe la combustibilii fosili în acelaşi timp”, a declarat el la summitul de la Dubai, care este programat să se încheie marţi, dar care ar putea dura mai mult dacă negocierile se prelungesc.

Proiectul de acord pentru COP28, publicat de preşedinţia summitului deţinută de Emiratele Arabe Unite, a propus diverse opţiuni, dar nu a făcut referire la o „eliminare treptată” a tuturor combustibililor fosili, care fusese inclusă într-un proiect anterior.

Potrivit sursei citate, proiectul de acord a enumerat opt opţiuni pe care ţările „ar putea” să le folosească pentru a reduce emisiile, printre care „reducerea atât a consumului, cât şi a producţiei de combustibili fosili, într-un mod corect, ordonat şi echitabil, astfel încât să se ajungă la un nivel zero până în 2050 sau în jurul acestui an”.

O coaliţie formată din peste 100 de ţări, inclusiv producătorii de petrol şi gaze naturale din Statele Unite, Canada şi Norvegia, precum şi Uniunea Europeană şi naţiunile insulare vulnerabile din punct de vedere climatic, au dorit un acord care să includă o formulare pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili.

Emisiile provenite din arderea combustibililor fosili sunt principalul factor care determină schimbările climatice.

Negociatorii şi observatorii din cadrul discuţiilor de la COP28 au declarat că Arabia Saudită, liderul de…Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “www.mediafax.ro”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. romaniaexpres.ro este un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com

Cititi Termeni si Conditii

spot_imgspot_img