mai20 , 2024

LIVETEXT | Hamas Anunţă Că Niciun Ostatic Nu Va Ieşi Viu Din Gaza Fără Negocieri, în Timp Ce Netanyahu Face Apel La Gruparea Islamistă Să Se “predea Acum”

Related

Share


10 dec. – Acum 3 ore

10-12-2023

Armata israeliană anunţă că a ucis un comandant Hamas

Forțele de apărare israeliene susțin că au ucis un alt comandant Hamas în interiorul orașului Gaza, transmite Sky News.

FDI a afirmat că l-a ucis pe Emad Krikae, despre care a spus că era proaspăt numit comandant al batalionului Shajaiya al Hamas.

„Comandantul anterior al batalionului Hamas fusese deja ucis de către FDI la începutul războiului”, notează sursa citată.

FDI nu a precizat cum a fost ucis, ci doar că a acționat pe baza unor „informații precise”.

10 dec. – Acum 4 ore

10-12-2023

Benjamin Netanyahu a făcut apel la Hamas să depună armele și să se „predea acum”

Într-o alocuțiune de duminică, relatată de Agenția France-Presse, premierul israelian a făcut apel la militanţii Hamas să se predea.

„Războiul este încă în desfășurare, dar este începutul sfârșitului Hamas. Le spun teroriștilor Hamas: S-a terminat. Nu muriți pentru [Yahya] Sinwar. Predați-vă acum”, a declarat Netanyahu, referindu-se la șeful Hamas din Gaza, conform The Guardian.

„În ultimele câteva zile, zeci de teroriști Hamas s-au predat forțelor noastre”, a adăugat Netanyahu.

Cu toate acestea, armata nu a publicat dovezi ale predării, iar Hamas a respins aceste afirmații, relatează Agenția France-Presse.

REPORTAJ. Africa pe care nu a văzut-o Klaus Iohannis

Recomandări

REPORTAJ. Africa pe care nu a văzut-o Klaus Iohannis

10 dec. – Acum 6 ore

10-12-2023

Hamas afirmă că niciun ostatic nu va ieşi viu din Gaza fără negocieri

Hamas a avertizat că niciun ostatic luat în 7 octombrie în sudul Israelului şi ţinut în Fâşia Gaza nu va ieşi „viu” fără negocieri şi fără „a se răspunde la cererile” mişcării islamiste palestiniene, transmite duminică AFP, citată de Agerpres.

„Nici inamicul fascist şi conducerea sa arogantă, nici susţinătorii lor nu îşi vor putea recupera prizonierii în viaţă fără un schimb şi o negociere şi fără a răspunde la cererile rezistenţei”, a declarat purtătorul de cuvânt al braţului armat al mişcării palestiniene Hamas, Abu Obeida.

Atacul terorist brutal efectuat de comandouri ale Hamas pe 7 octombrie s-a soldat cu moartea a aproximativ 1.200 de persoane în sudul Israelului şi răpirea altor circa 240 care au fost duse în Fâşia Gaza.

Riposta armatei israeliene asupra poziţiilor teroriştilor Hamas din Gaza a condus la moartea a peste 16.000 de oameni şi rănirea altor cel puţin 40.000, conform datelor furnizate de autorităţile din enclava palestiniană.

10 dec. – Acum 6 ore

10-12-2023

Armata israeliană a efectuat peste 22.000 de lovituri în Gaza de la începutul războiului

Forțele de Apărare ale Israelului afirmă că au efectuat peste 22.000 de lovituri în Gaza de la începutul războiului împotriva Hamas, la 7 octombrie, transmite Sky News.

Vremea se încălzește, după valul de frig din ultimele zile. Ce ne așteaptă de Crăciun și de Revelion

Recomandări

Vremea se încălzește, după valul de frig din ultimele zile. Ce ne așteaptă de Crăciun și de Revelion

Enclava a fost supusă unui bombardament aproape constant, Israelul susținând că a lovit doar ținte militare.

Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, afirmă că aproximativ 18.000 de palestinieni au fost uciși de la începutul războiului, Israelul susținând că aceste cifre sunt exagerate.

Forțele de apărare israeliene au declarat că 3.500 din cele 22.000 de lovituri au avut loc de la finalizarea acordului de încetare a focului, care a durat o săptămână.

Potrivit agențiilor ONU, loviturile au provocat daune pe scară largă infrastructurii din întreaga enclavă, forțând aproximativ 1,9 milioane de persoane să își părăsească locuințele.

10 dec. – Acum 8 ore

10-12-2023

Hamas: Ostaticii nu vor fi eliberați decât dacă vor fi schimbați

Un purtător de cuvânt al aripii armate a Hamas, Abu Obaida, a declarat că Israelul nu are nicio șansă de a-și recupera vreunul dintre ostatici fără a-i schimba cu prizonieri palestinieni, transmite Sky News.

O mare parte din retorica oficialilor israelieni a fost dominată de necesitatea de a exercita presiuni militare asupra Hamas pentru a forța eliberarea ostaticilor, mai degrabă decât de a recurge la diplomație.

Abu Obaida de la Brigăzile al Qassam a declarat că acest lucru nu a funcționat, iar Hamas a anunțat la începutul acestei săptămâni că unul dintre ostaticii israelieni, Sahar Baruch, a murit în urma unei încercări nereușite de salvare a forțelor de apărare israeliene.

„Golden Gate-ul” de la Brăila a fost deschis fără autorizație de la Apele Române. Un inspector explică ce pericole sunt

Recomandări

„Golden Gate-ul” de la Brăila a fost deschis fără autorizație de la Apele Române. Un inspector explică ce pericole sunt

Israelul a declarat că încă investighează cauza morții acestuia.

Aproximativ 105 ostatici deținuți de Hamas au fost eliberați în schimbul a aproximativ 240 de prizonieri palestinieni deținuți de Israel în timpul armistițiului de șapte zile care a expirat la începutul acestei luni.

„Armistițiul temporar a dovedit adevărul nostru și minciunile inamicului, iar armistițiul a dovedit că niciunul dintre prizonierii inamicului nu a fost și nu va fi eliberat decât printr-un schimb”, a declarat Obaida.

De asemenea, el a declarat că operațiunile militare ale Al Qassam împotriva FDI s-au dovedit a fi un succes, afirmând că acestea au provocat victime multiple și au suferit foarte puține.

Israelul susține că a ucis aproximativ 7.000 de luptători Hamas de la 7 octombrie și că aproximativ 425 de soldați ai FDI au murit în acest timp.

De asemenea, Obaida a afirmat că Brigăzile al Qassam au distrus 180 de vehicule ale IDF în Gaza și a oferit câteva informații despre modul în care acționează luptătorii.

„Am desfășurat mai multe operațiuni specifice pentru forțele invadatoare, iar aceste operațiuni au variat între crearea de ambuscade și confruntarea lor cu mitraliere, bombe individuale și tuneluri capcană”, a mai spus el.

10 dec. – Acum 9 ore

10-12-2023

Israelul crede că doar 117 ostatici mai sunt în viaţă în Gaza

Numărul persoanelor pe care Israelul le consideră ostatice în Gaza rămâne la 137 – dintre care se crede că 117 sunt în viață, în timp ce 20 sunt considerate a fi moarte, a declarat duminică biroul premierului Benjamin Netanyahu pentru CNN.

Israelul îi consideră în continuare ostatici pe cei declarați morți, cum ar fi Sahar Baruch, a cărei moarte a fost anunțată sâmbătă, a precizat biroul premierului.

Nu este clar cum a murit tânăra de 25 de ani, dar Hamas susține că Baruch a fost ucisă vineri dimineață în timpul unei operațiuni de salvare israeliene eșuate. IDF nu a comentat această afirmație.

10 dec. – Acum 9 ore

10-12-2023

Israelul estimează că a ucis cel puţin 7.000 de combatanţi Hamas

Armata israeliană a anunţat la CNN că Hamas avea aproximativ 30.000 de luptători în Gaza înainte de începerea războiului, pe 7 octombrie, relatează The Guardian.

FDI credea că luptătorii erau împărțiți în cinci brigăzi, 24 de batalioane și aproximativ 140 de companii.

Sâmbătă, consilierul pentru securitate națională Tzachi Hanegbi a declarat că Israelul a ucis cel puțin 7.000 de combatanți.

10 dec. – Acum 10 ore

10-12-2023

Mossad a ajutat Cipru să contracareze un atac ordonat de Iran împotriva israelienilor și evreilor de pe insulă

Serviciul de informații israelian Mossad a ajutat Cipru să contracareze un atac ordonat de Iran împotriva israelienilor și evreilor de pe insulă, a anunţat duminică biroul premierului Benjamin Netanyahu, afirmând că astfel de comploturi sunt în creștere de la izbucnirea războiului din Gaza, relatează The Guardian.

Israelul este „tulburat” de ceea ce consideră a fi utilizarea de către Iran a Ciprului de Nord ocupat de Turcia „atât pentru obiective teroriste, cât și ca zonă operațională și de tranzit”, a adăugat sursa citată, potrivit Reuters.

Anterior, un ziar cipriot a relatat că doi iranieni au fost reținuți pe insulă pentru a fi interogați în legătură cu suspiciunea de planificare a unor atacuri împotriva cetățenilor israelieni care locuiesc în Cipru.

Se crede că cei doi indivizi se aflau în primele etape ale colectării de informații despre potențiale ținte israeliene, a declarat ziarul cipriot Kathimerini, fără a-și cita sursele.

Reuters a relatat că un oficial de rang înalt din Cipru a refuzat să comenteze, invocând politica privind problemele legate de securitatea națională.

Kathimerini Cipru afirmase că iranienii erau refugiați politici în contact cu o persoană legată de Garda Revoluționară iraniană.

10 dec. – Acum 11 ore

10-12-2023

Tancurile israeliene au ajuns în centrul orașului Khan Younis, spun martorii

Rezidenții din Khan Younis spun că tancurile israeliene s-au luptat în ultimele ore pentru a ajunge în centrul orașului într-o nouă ofensivă majoră asupra zonei, relatează France 24, care citează Reuters.

Tancurile au ajuns la drumul principal nord-sud care trece prin mijlocul orașului Khan Younis, după lupte intense pe parcursul nopții, care au încetinit înaintarea israeliană dinspre est.

„A fost una dintre cele mai îngrozitoare nopți, rezistența a fost foarte puternică, auzeam focuri de armă și explozii care nu s-au oprit ore întregi”, a declarat pentru Reuters, sub protecția anonimatului, un bărbat, tată a patru copii strămutați din orașul Gaza în Khan Younis.

El a precizat că tancurile israeliene au ajuns în centrul orașului, iar „lunetiștii au ocupat poziții pe clădirile din zonă”.

10 dec. – Acum 11 ore

10-12-2023

Netanyahu și Putin au avut o convorbire telefonică de aproape o oră – presa israeliană

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a discutat duminică timp de aproape o oră cu președintele rus Vladimir Putin, relatează Jerusalem Post și Haaretz.

În timpul convorbirii, premierul israelian și-a exprimat nemulțumirea față de anumite declarații făcute de oficialii ruși la ONU și în alte forumuri împotriva țării sale.

Discuția a avut loc în contextul în care Israelul încearcă să facă presiuni asupra Hamas pentru eliberarea celor peste 130 de ostatici ținuți în Fâșia Gaza, în timp de operațiunea din Fâșia Gaza continuă.

10 dec. – Acum 12 ore

10-12-2023

Șeful OMS vorbește despre un efect „catastrofal” asupra asistenței medicale al asaltului Israelului în Gaza

Impactul conflictului dintre Israel și Hamas asupra sectorului de sănătate din Fâșia Gaza este „catastrofal”, a declarat duminică șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, avertizând în privința riscului de răspândire a bolilor mortale, relatează The Guardian, care citează Reuters.

„Este o afirmație evidentă să spunem că impactul conflictului asupra sănătății este catastrofal. Pe scurt, nevoile de sănătate au crescut dramatic, iar capacitatea sistemului de sănătate a fost redusă la o treime din ceea ce era”, a spus șeful OMS într-o reuniune de urgență a consiliului de administrație al organizației.

10 dec. – Acum 12 ore

10-12-2023

Armata israeliană anunță că, pentru prima dată de la începutul operațiunii terestre, Corpul de Artilerie operează în interiorul Gaza

Pentru prima dată de când Israelul și-a lansat ofensiva terestră în Gaza, Corpul de Artilerie operează în interiorul Fâșiei, au anunțat duminică Forțele de Apărare ale Israelului (IDF), relatează The Times of Israel.

De la începutul războiului, pe 7 octombrie, Corpul de Artilerie a tras peste 10.000 de obuze asupra unor ținte din Fâșia Gaza, din zona de frontieră. IDF spune că focul de artilerie a fost folosit pentru a ajuta forțele terestre din Gaza.

În ultimele zile, Batalionul 411 al Regimentului 282 Artilerie a trecut granița cu obuzierele sale autopropulsate, pentru a ajuta ofensiva asupra cartierului Shejaiya din orașul Gaza.

Potrivit armatei, trupele au bombardat peste 20 de clădiri din Shejaiya, inclusiv depozite de arme, case capcană și alte infrastructuri Hamas și au desfășurat rachete de semnalizare și obuze fumigene pentru a ajuta forțele terestre.

10 dec. – Acum 13 ore

10-12-2023

Israelul și Hamas nu au „aceeași dorință” de a negocia ca înainte de armistițiu – premierul Qatarului

Cele două părți nu arată aceeași disponibilitate pentru negocieri ca înainte de armistițiul de o săptămână de la finalul lunii noiembrie, a declarat duminică premierul Qatarului, șeicul Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, unul dintre negociatori, relatează CNN.

„Întotdeauna este nevoie de două părți care să fie dispuse la un astfel de angajament. Din păcate, nu vedem aceeași disponibilitate pe care am văzut-o în săptămânile anterioare”, a declarat premierul din Qatar, la Formul de la Doha, adăugând că se referă la „ambele părți”.

Qatar a jucat rolul de mediator între Israel, SUA și Hamas în timpul negocierilor de luna trecută, care au dus la eliberarea a zeci de ostatici.

Mai multe detalii: Israelul și Hamas nu mai arată „aceeași dorință” de negociere ca înainte de armistițiul din noiembrie, spune premierul Qatarului

10 dec. – Acum 13 ore

10-12-2023

Premierul palestinian cere sancțiuni la adresa Israelului

Premierul palestinian Mohammad Shtayyeh cere sancțiuni internaționale împotriva Israelului pentru bombardamentele din Fâșia Gaza, relatează BBC, care citează Al Jazeera.

„Israelului nu ar trebui să i se permită să continue să încalce dreptul umanitar internațional. (…) Principala noastră preocupare nu este a doua zi. Este astăzi. Vrem oprirea atrocităților și a genocidului care (se) întâmplă astăzi”, a declarat Mohammad Shtayyeh, la Forumul Doha din Qatar.

De asemenea, oficialul palestinian a cerut ONU „să spună că această ocupație care a fost începută acum 75 de ani trebuie să se încheie”.

Mohammad Shtayyeh reprezintă Autoritatea Palestiniană, care guvernează părți din Cisiordania și este separată de guvernul Hamas care operează în Gaza.

10 dec. – Acum 14 ore

10-12-2023

Șeful ONU spune că incapacitatea Consiliului de Securitate de a lua o decizie privind încetarea focului afectează credibilitatea organismului internațional

Șeful ONU, António Guterres, și-a exprimat regretul în legătură cu faptul că Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite nu a cerut încetarea focului în Fâșia Gaza, afirmând că organizația a fost „blocată”, relatează BBC.

Guterres, aflat la Formului de la Doha, a declarat că „autoritatea și credibilitatea organismului au fost grav subminate”.

„Pot să promit că nu voi renunța”, a adăugat el.

SUA s-au opus vineri prin veto rezoluției care cerea o încetare imediată a focului în Gaza, argumentând că o astfel de acțiune ar fi periculoasă și nerealistă.

Votul a avut loc după ce Guterres a făcut apel la articolul 99 din Carta ONU, rar folosit, pentru a aduce în atenția Consiliului „orice chestiune care, în opinia sa, poate amenința menținerea păcii și securității internaționale”.

„Ne confruntăm cu un risc grav de colaps al sistemului umanitar”, a avertizat șeful ONU.

10 dec. – Acum 15 ore

10-12-2023

Qatar afirmă că se depun în continuare eforturi pentru reînnoirea armistițiului și eliberarea mai multor ostatici

Continuă eforturile de mediere în încercarea de a se ajunge la o nouă încetare a focului în Fâșia Gaza și la noi eliberări de ostatici, dă asigurări premierul Qatarului, șeicul Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, adăugând însă că operațiunile militare israeliene în curs „îngustează fereastra” pentru un rezultat pozitiv, relatează The Times of Israel.

„Eforturile noastre ca stat, Qatar, împreună cu partenerii noștri, continuă. Nu vom renunța”, a spus oficialul la Forumul de la Doha.

10 dec. – Acum 15 ore

10-12-2023

Israelul spune că a lovit „peste 250 de obiective teroriste” în Gaza în ultimele 24 de ore

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) a anunțat duminică dimineața că, în ultimele 24 de ore, a lovit „peste 250 de ținte teroriste” din Fâșia Gaza, relatează The Guardian.

„Trupele IDF au localizat și distrus stocuri de arme, au efectuat raiduri țintite asupra unor situri militare, au distrus puțuri de tuneluri teroriste și au zădărnicit celule teroriste înarmate care plănuiau să atace trupele IDF”, precizează armata israeliană într-un mesaj pe rețeaua X.

De asemenea, IDF anunță că, în timpul nopții, un avion de luptă, dirijat de forțele terestre „a lovit un sit de comunicații militare al Hamas situat lângă o moschee din sudul Fâșiei Gaza”.

Iar sâmbătă au fost lovite puțuri de tuneluri în orașul Khan Younis și a fost eliminată o celulă teroristă care, spune armata Israelului, „plănuia să atace alte forțe ale trupelor IDF din zonă”.

De asemenea, forțele israeliena afirmă că au lansat „un raid asupra unui centru de comandă militar al Hamas” în Shejaiya. Afirmațiile nu au fost verificate în mod independent, notează The Guardian.

10 dec. – Acum 16 ore

10-12-2023

Civilii reprezintă 61% dintre morții din Gaza în urma atacurilor aeriene – studiu israelian

Campania de bombardamente aeriene pe care Israelul o desfășoară în Fâșia Gaza este cea mai nediscriminatorie din ultimii ani din punctul de vedere al victimelor civile, reiese dintr-un studiu publicat de ziarul israelian Haaretz, relatează The Guardian.

Analiza a fost realizată de Yagil Levy, profesor de sociologie la Universitatea Deschisă din Israel, care a constatat că, în trei campanii anterioare din Gaza, în perioada 2012-2022, raportul dintre morții civili și totalul celor uciși în lovituri aeriene a oscilat la aproximativ 40%. Acest raport a scăzut la 33% într-o campanie de bombardamente de la începutul acestui an.

În primele trei săptămâni ale operațiunii actuale, proporția de civili din totalul deceselor a crescut la 61%.

Practic, proporția este semnificativ mai mare decât media victimelor civile în toate conflictele din întreaga lume din secolul XX, în care civilii reprezentau aproximativ jumătate din morți, potrivit lui Levy.

„Concluzia generală este că uciderea extensivă a civililor nu numai că nu contribuie cu nimic la securitatea Israelului, dar conține și bazele pentru a o submina și mai mult. Locuitorii din Gaza care vor ieși din ruinele caselor lor și după pierderea familiilor lor vor căuta o răzbunare în fața căreia niciun aranjament de securitate nu va putea să reziste”, mai spune Yagil Levy.

10 dec. – Acum 16 ore

10-12-2023

Franța anunță că o navă militară din Marea Roșie a interceptat drone lansate dintr-un port din Yemen

Marina franceză afirmă că fregata Languedoc, aflată în Marea Roșie, a doborât sâmbătă seară două drone care veneau „direct spre ea” dintr-un oraș-port yemenit controlat de rebelii houthi, relatează The Times of Israel.

Autoritățile franceze nu precizează dacă marina apreciază că fregata sa a fost ținta dronelor.

Agenția France-Presse, citată de The Guardian, relatează că rebelii huthi din Yemen, susținuți de Iran, au amenințat sâmbătă că vor ataca orice navă care se îndreaptă spre porturile israeliene dacă nu va fi permis accesul cu alimente și medicamente în Fâșia Gaza.

Un distrugător american a doborât săptămâna trecută trei drone în timp ce acorda asistență navelor comerciale din Marea Roșie vizate de atacuri din Yemen, au transmis Statele Unite, care au denunțat „o amenințare directă” la adresa securității maritime.

10 dec. – Acum 18 ore

10-12-2023

Jumătate din populația din Gaza este înfometată, avertizează ONU

Carl Skau, director adjunct al Programului Alimentar Mondial (PAM) al ONU, a avertizat că jumătate din populația din Gaza suferă din cauza lipsei hranei, în condițiile în care luptele continuă, relatează BBC.

Condițiile din Gaza au făcut ca livrările de alimente să fie „aproape imposibile”, a declarat Skau, adăugând că nimic nu l-a pregătit pentru „frica, haosul și disperarea” pe care el și echipa sa de la PAM le-au întâlnit în timpul călătoriei lor în Gaza săptămâna aceasta.

Ei au fost martorii „confuziei din depozite, de la punctelor de distribuție cu mii de oameni disperați și înfometați, de la supermarketurile cu rafturi goale și adăposturile supraaglomerate”, a mai spus Skau.

Potrivit oficialului ONU, nouă din zece familii din unele zone petrec „o zi și o noapte întreagă fără să mănânce”.

Dr. Ahmed Moghrabi, șeful unității de chirurgie plastică și arsuri din singura unitate sanitară rămasă în oraș, spitalul Nasser, a vorbit la BBC despre lipsa acută a hranei.

„Am o fiică de trei ani, mereu îmi cere dulciuri, niște mere, niște fructe. Eu nu pot să îi ofer. Mă simt neajutorat. Nu este suficientă mâncare, nu este suficientă mâncare, numai orez, numai orez, numai orez vă vine să credeți? Mâncăm o dată, o dată pe zi, doar”.

10 dec. – Acum 19 ore

10-12-2023

Armata israeliană le cere locuitorilor din Khan Younis să se evacueze

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au instruit rezidenții unei mari părți din Khan Younis, al doilea oraș ca mărime din Fâșia Gaza, să se evacueze în Al-Muwasi, o zonă cu puține facilități de pe coastă, precum și în blocuri specifice indicate pe o hartă interactivă publicată de IDF, relatează CNN.

„Instrucțiunea generală pentru rezidenți este de a se deplasa în zona Al-Muwasi, precum și în blocurile actualizate în harta interactivă a FDI publicată săptămâna trecută”, a transmis armata israeliană.

Al-Muwasi este în mare parte un teren deschis, dar a înregistrat deja un aflux de persoane care au fugit din calea luptelor.

Anterior, IDF a emis „un apel urgent” pentru ca civilii să părăsească o mare parte din Khan Younis și zone din jurul orașului, unde se desfășoară lupte grele.

Nu este clar la câți oameni au ajuns aceste instrucțiuni, în condițiile lipsei accesului la rețelele de comunicații și a disponibilității internetului în mare parte din Gaza.

09 dec. – Ieri

09-12-2023

SUA au aprobat vânzarea de urgență către Israel a 14.000 de obuze de tanc, într-o tranzacție de 106 milioane de dolari

Administrația Biden a aprobat vânzarea de urgență către Israel a aproape 14.000 de obuze pentru tancuri, în valoare de peste 106 milioane de dolari, în contextul în care Israelul își intensifică operațiunile militare în sudul Fâșiei Gaza, a anunțat sâmbătă Departamentul de Stat, potrivit The Associated Press (AP).

Departamentul de Stat precizează că a notificat Congresul cu privire la această vânzare vineri seara târziu, după ce secretarul de stat Antony Blinken a stabilit că „există o urgență care necesită vânzarea imediată” a munițiilor în interesul securității naționale a SUA.

„Urgența” înseamnă că achiziția va ocoli cerința de revizuire din partea Congresului SUA în ceea ce privește vânzările militare către alte țări. Astfel de demersuri sunt rare, dar nu fără precedent, atunci când administrația de la Washington consideră că este vorba despre o livrare urgentă de arme, care să nu mai aștepte aprobarea Congresului.

„Statele Unite sunt angajate față de securitatea Israelului și este vital pentru interesele naționale ale SUA să ajute Israelul să dezvolte și să mențină o capacitate de autoapărare puternică și pregătită”, afirmă Departamentul de Stat, într-un comunicat. „Israelul va folosi această capacitate sporită ca mijloc de descurajare a amenințărilor regionale și pentru a-și consolida apărarea internă”, a mai transmis instituția condusă de Antony Blinken.

Vânzarea are o valoare de 106,5 milioane de dolari și include 13.981 de obuze antitanc multi-funcționale de 120 mm, precum și asistență, inginerie și logistică din partea SUA.

09 dec. – Ieri

09-12-2023

Peste 100 de camioane cu ajutoare umanitare au ajuns sâmbătă în Gaza, potrivit Societății Semilunii Roșii Palestiniene

Societatea Semilunii Roșii Palestiniene a anunțat că echipele sale au primit sâmbătă 100 de camioane cu ajutoare umanitare care au trecut prin punctul de trecere de la Rafah, dintre Egipt și Gaza, relatează CNN.

Camioanele conțin alimente, apă, ajutoare de urgență, provizii medicale și medicamente, a precizat organizația. În total, 3.499 de camioane au fost primite începând din 21 octombrie, a adăugat Societatea Semilunii Roșii Palestiniene.

Înainte de asaltul Hamas din 7 octombrie asupra sudului Israelului, aproximativ 455 de camioane cu ajutoare umanitare traversau zilnic zona, potrivit ONU.

09 dec. – Ieri

09-12-2023

Liderul Hamas, Yahya Sinwar, ar fi fugit din nordul Fâșiei Gaza, ascunzându-se într-un convoi umanitar, și s-ar afla acum în Khan Younis

Liderul Hamas, Yahya Sinwar, a fugit din nordul Fâșiei Gaza la începutul luptelor, ascunzându-se într-un convoi umanitar care se îndrepta spre sud, relatează postul public de televiziune Kan, citând un oficial israelian familiarizat cu detaliile, potrivit The Times of Israel.

Sinwar a scăpat din orașul Gaza și s-a îndreptat spre orașul Khan Younis, din sudul Fâșiei Gaza, într-un vehicul care a oferit „acoperire umanitară”, precizează postul public de televiziune, adăugând că detalii precise despre vehicul nu pot fi publicate în acest moment.

Relatarea mai afirmă că, potrivit evaluării Israelului, Sinwar se află încă în orașul Khan Younis sau, mai degrabă, într-unul dintre tunelurile care trec pe sub acesta.

09 dec. – Ieri

09-12-2023

Confruntări puternice raportate între Hamas și armata israeliană în mai multe zone din Gaza

Confruntările dintre armata israeliană și Hamas au continuat sâmbătă în mai multe părți ale Fâșiei Gaza, relatează CNN.

Brigăzile Al-Qassam, aripa militară a Hamas, au anunțat sâmbătă că luptătorii săi sunt „angajați în lupte aprige de la distanță zero cu forțele de ocupație la vest de tabăra Jabalia”, în nordul Fâșiei Gaza. De asemenea, brigăzile au afirmat că au loc confruntări și în Zaytoun, care se află tot în nordul Gaza.

Orașul Jabalia a cunoscut mai multe zile de lupte violente, la care s-au adăugat bombardamente aeriene israeliene.

Forțele de Apărare ale Israelului au transmis că Batalionul 931 a primit informații despre militanții Hamas care ocupau clădiri din zonă.

„În consecință, trupele au lansat un atac țintit asupra acelor structuri”, a precizat armata israeliană (IDF).

IDF a publicat o înregistrare video, geolocalizată de CNN, care arată soldații trăgând de pe alei. Armata a precizat că Hamas „a pregătit o ambuscadă în aceeași zonă”.

IDF a precizat că Divizia 98 a continuat să lupte cu Hamas în orașul Khan Younis, în sud, cu sprijinul forțelor aeriene. Armata a precizat că un dispozitiv exploziv a fost detonat în apropierea unei moschei în timp ce trupele Batalionului 12 al Brigăzii de Infanterie Golani efectuau un raid.

De asemenea, IDF a raportat multiple operațiuni ale altor unități în sudul Fâșiei Gaza, inclusiv un asalt asupra unui centru de comandă al Hamas și a unor puțuri de tunel.

CNN notează nu poate verifica în mod independent detaliile operațiunilor raportate de ambele părți.

09 dec. – Ieri

09-12-2023

„Războiul justificat” al Israelului pentru eliminarea Hamas va continua, afirmă Netanyahu, lăudând SUA pentru blocarea rezoluției de la ONU care cerea încetarea focului

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a publicat un comunicat în care își exprimă aprecierea pentru vetoul pe care Statele Unite l-au exprimat vineri împotriva rezoluției de la Consiliul de Securitate al ONU care îndemna la o încetare a focului în Fâșia Gaza, scrie The Times of Israel.

Salutând poziția SUA ca fiind „corectă”, Netanyahu afirmă că „și alte țări trebuie să înțeleagă că este imposibil să susțină eliminarea Hamas pe de o parte, iar pe de altă parte să ceară oprirea războiului, ceea ce ar împiedica eliminarea Hamas”.

Prin urmare, a mai afirmat premierul, „Israelul va continua războiul nostru justificat, care vizează eliminarea Hamas și atingerea celorlalte obiective de război pe care le-am stabilit”.

09 dec. – Ieri

09-12-2023

Șeful armatei israeliene: Sistemul de guvernare al Hamas din Gaza începe să se dezintegreze, teroriștii se predau

Vorbind la o ceremonie de aprindere a lumânărilor cu ocazia sărbătorii Hanuka, în sudul țării, alături de trupele Brigăzii Nahal, șeful Statului Major al Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF), generalul-locotenent Herzi Halevi, a afirmat că armata începe să vadă prăbușirea sistemului de guvernare al Hamas în Fâșia Gaza.

„Vedem teroriști care se predau, un semn al dezintegrării sistemului, un semn că trebuie să insistăm mai mult”, le-a spus el soldaților israelieni, potrivit The Times of Israel.


Google News
Urmărește-ne pe Google News

Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “www.libertatea.ro”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. Nu suntem raspunzatori pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: [email protected]

spot_imgspot_img