mai19 , 2024

Familiile din Gaza fug din nou într-un spațiu îngust și supraaglomerat

Related

Share

Forțele israeliene atacă orașul Khan YounisLocuit de 381.000 de rezidenți plus 245.000 de persoane mutateMulte familii fug spre sud, în zona RafahRafah este deja supraaglomerată, condițiile sunt precare

Israelienii au lansat un asalt mult așteptat în orașul Khan Younis din Fâșia Gaza, ceea ce a determinat familiile să fugă spre sud în condițiile în care zona Rafah este deja aglomerată și lipsită de alimente, apă sau toalete. Mulți oameni din Gaza au fost nevoiți să fugă pentru a treia sau a patra oară în mai puțin de două luni.

Mai mult de 2,3 milioane de oameni din Fâșia Gaza au rămas fără adăpost din cauza războiului dintre Israel și Hamas, iar faza nouă a deplasărilor de după încheierea unei încetări a focului pe 1 decembrie agravează o situație umanitară deja catastrofală.

Khan Younis găzduia 381.000 de persoane înainte de război. Alți 245.000 de oameni mutați din partea de nord a Fâșiei Gaza se aflau acolo, adăpostiți în 71 de locații diferite. Armata israeliană a cerut cetățenilor să evacueze în trei zone designate din guvernoratul Rafah, care deja erau suprapopulate și adăposteau 280.000 de rezidenți și 470.000 de persoane mutate sosite după începerea războiului pe 7 octombrie.

„În practică, numărul persoanelor din Rafah ar crește la 1,35 milioane, ducând la adăugarea a 600.000 de persoane din Khan Younis într-o zonă cu o populație existentă de 750.000, unde capacitatea ONU și a partenerilor săi de a oferi asistență este deja grav afectată”, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU.

Hamas militanții au pătruns în sudul Israelului pe 7 octombrie, ucigând 1.200 de persoane și luând ostatici 240 de persoane, potrivit unui bilanț al Israelului.

Peste 15.800 de palestinienii au fost uciși de răspunsul militar al Israelului în Gaza, potrivit unor cifre provenite de la oficialii sănătății Gaza, considerate credibile de către ONU.

„Siguranța poate fi asigurată doar de Dumnezeu. Ceea ce Dumnezeu a hotărât se va întâmpla”, a declarat Hassan al-Basiouny, care a fost nevoit să se reloce de trei ori în mai puțin de două luni.

Sursa: https://www.reuters.com/world/middle-east/gaza-families-flee-again-shrinking-overcrowded-pocket-land-2023-12-05/

spot_imgspot_img