În perioada 7–10 decembrie va avea loc, la Timișoara, cea de-a X-a ediție workshop-ului „Rețeaua Memoriei”, organizat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, în parteneriat cu Memorialul Revoluției din 16-22 Decembrie 1989, Timișoara și Muzeul Ororilor Comunismului în România.
Evenimentul va reuni muzeografi, istorici, arhitecți, manageri de proiect și alți specialiști din țară și din Republica Moldova preocupați de memorializarea trecutului totalitar comunist. Obiectivul principal constă în realizarea unui schimb de experiență și bune practici care să sprijine conceperea și derularea unor programe culturale de amploare despre comunismul din România și din Republica Moldova.
Experiența comunismului prin care au trecut România și Republica Moldova, alături de alte țări ale lumii, a devenit un subiect major de cercetare după 1989.. În ciuda unei bogate bibliografii de volume de memorialistică, culegeri de documente și analize, de traduceri, monografii și studii de caz, perioada dictaturii comuniste rămâne în continuare slab mijlocită prin memoriale, muzee, expoziții sau alte forme de cunoaștere.
Următoarele inițiative și proiecte de memorializare vor fi prezente la întâlnire: Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Memorialul Revoluției din 16-22 Decembrie 1989, Timișoara; Muzeul Ororilor Comunismului în România; Muzeul Național de Istorie a României; Institutul Național al Patrimoniului; Casa Memorială „Iuliu Maniu”, Bădăcin; Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău; Muzeul Țării Crișurilor – Complex Muzeal, Oradea; Muzeul Național Brătianu, Florica, Argeș; Muzeul Amintirilor din Comunism, Brașov; Societatea Culturală Condiția Română, Petrila; Muzeul Mineritului, Petroșani; Casa memorială a victimelor dictaturii comuniste, Sfântu Gheorghe, Covasna; Muzeul Universității din București; Muzeul copilăriei în comunism, Iași; Casa Memorială „Gheorghe Gheorghiu-Dej”, Bârlad; Muzeul Abandonului, București; #Garaj30 (Muzeul de Pânze și Povești), Mândra, Brașov; Muzeul Consumatorului Comunist, Timișoara; Proiect reMind Mapping 89,…
Citeste tot articolul
Sursa & Foto Credit- “infocultural.eu”
Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. romaniaexpres.ro este un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com