mai19 , 2024

Rânjetul lui Putin și avertismentul unui fost șef al NATO: „Ucraina riscă înfrângerea pentru că Vestul se teme de victoria Ucrainei”

Related

Share


În urmă cu un an, când Rusia încasa o înfrângere umilitoare în războiul cu Ucraina, Vladimir Putin rânjea. Acum, Putin pare să rânjească din nou, dar din alt motiv: Ucraina nu prea are cum să câștige războiul cu Rusia. Eșecul contraofensivei din vara lui 2023 a arătat că ucrainenii pur și simplu nu pot să-i alunge pe ruși din țara lor, în ciuda speranțelor și, mai ales, a ajutorului militar acordat în ultimii doi ani de Occident. Acum, Ucraina depinde în mod „existențial” de ajutorul occidental. O decizie în acest sens este așteptată săptămâna viitoare, în cadrul unui summit crucial de la Bruxelles al liderilor UE, în care se propune acordarea unui ajutor de 50 de miliarde de euro menit „a ține Kievul în viață” până în 2027, conform Reuters. Ungaria lui Viktor Orban, unul dintre minionii preferați ai lui Putin amenință însă că va apela la dreptul său de veto și va bloca propunerea. Concomitent, un ajutor similar de peste 110 miliarde de dolari a fost recent blocat în Congresul SUA. Tăierea sprijinului financiar ar reprezenta o lovitură puternică pentru forțele Kievului, care arată deja semne de epuizare după aproape doi ani de război cu Rusia lui Putin.

Da, ajutoarele militare occidentale promise Ucrainei au ajuns la fundul sacului. Creditele de angajament au atins cele mai joase niveluri în perioada august-octombrie: o scădere de 87% faţă de intervalul similar din 2022, la nivelul de 2,11 miliarde de euro.

Guvernul ucrainean se așteaptă la un deficit bugetar de circa 43 de miliarde pentru anul 2024. Pentru a acoperi această „gaură la buget” e nevoie de împrumuturi de pe piața internă („bonduri de război” emise de ministerul Finanțelor) dar mai ales de ajtuoare financiare externe.

Cele 50 de miliarde de euro promise de UE s-ar potrivi mănușă, dacă pachetul nu s-ar lovi de opoziția Budapestei. E adevărat, acești bani pot fi, totuși, acordați Ucrainei, mergând însă pe „drumul cel lung”: semnarea de acorduri bilaterale între Kiev și fiecare membru UE în parte – o modalitate…Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “www.digi24.ro”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. romaniaexpres.ro este un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: [email protected]

Cititi Termeni si Conditii

spot_imgspot_img