Este o doctrină care, în explicarea fenomenelor sociale și politice, atribuie un rol primordial factorilor geografici și demografici, interpretați în mod denaturat, în spiritul teoriei expansioniste și rasiste a „spațiului vital”.
Departe de a fi devenit desuetă, această ”lupă’ specifică de analizare și înțelegere a unei perioade extrem de frământate în istoria omenirii, cum este aceea de azi, în Europa, în Asia, în nordul Africii este practic, în esență, un decriptor al intențiilor unor puteri nucleare de a își extinde sferele de influență, de dominație, pe un continent sau altul.
Lexicon Geopolitic
Dintr-o asemenea perspectivă, un ex-ofițer, cu grad superior, al Armatei României, conaționalul Vasile Simileanu – cel care a fondat și editează în continuare prestigioasa revistă GEOPOLITICA, cu ani buni de activitate profesională în structura de informare și relații publice a organismului militar autohton, apoi și în aceea, de elită, de military intelligence, disciplină militară care utilizează abordări de colectare și analiză a informațiilor pentru a oferi îndrumări și direcții menite a-i ajuta pe comandanți în deciziile lor – un obiectiv care este atins prin furnizarea unei evaluări a datelor dintr-o serie de surse, îndreptată către comandanți – a oferit, celor interesați de acest domeniu, 562 de pagini minuțios redactate, cu “informații reale, prețioase, de multe ori neprelucrate din surse deschise și din lucrări de însemnătate ale unor eminenți profesori români (blocate de orgoliile unor ”corifei” în arhive și biblioteci.” după cum își atenționează cititorii chiar autorul volumului.
Pe scurt, compatriotul Simileanu a oferit autorilor studiilor de specialitate, ceea ce numește,cu modestia-i caracteristică, un ABC util experților interesați de domeniul geopoliticii.
De facto, fiecare termen explicat generează deseori veritabile articole de sine stătătoare, rod al unei pasiuni, al unei meticulozități și al unei răbdări care vin din alt secol, acum apus.
De la abundența micilor hărți color inserate ici-colo, la imaginile fotografice ale unor geopoliticieni celebri, LEXICONUL GEOPOLITIC stârnește, cu fiecare nou pagină parcursă, un plus de curiozitate, pentru ceea ce va urma.
Într-o societate autohtonă marcată sever de ignoranță și autosuficiență – tot mai des detectabilă și pe micul ecran, tomul profesorului de geopolitică Vasile Simileanu constituie, pentru cititorii lucizi sine ira et studio, o pildă de comunicare modernă a unui autor care știe despre ce este vorba în propozițiile redactate cu obsesia limpezimii în exprimare și a includerii tuturor informațiilor utile căutătorului de adevăruri mai rar exprimate.
Bombardamentul informațional este atât de dens și clar argumentat, încât devine o probă publică de comunicare eficace, încât acest LEXICON GEOPOLITIC constituie un reper al bibliotecilor celor atenți la cunoașterea esențelor lumii în care evoluăm, nu totdeauna cum am dori, deseori cum ni se impune.
Unii comunicatori din arena mediatică mioritică nu au nici cunoștințele, nici răbdarea, nici priceperea de a cultiva asemenea emițători temeinic avizați de cunoștințe necesare înțelegerii nuanțate a lumii de mâine. La modă este promovarea unor saltimbaci, a unor yesmeni, a unor mimi lipsiți de experiențe științifice , profesionale sau de viață fundamentale.
Și totuși, Planeta Albastră a mers și merge mai departe prețuind și valorificând tomurile valoroase din biblioteci aparent uitate – din cauza unei tehnologii de comunicare captivante, dar văduvită de esențele înțelepciunii civilizației umane.
Să nu uităm că GEOPOLITICA este percepută și ca o doctrină care, în explicarea fenomenelor sociale și politice, atribuie un rol primordial factorilor geografici și demografici, interpretați în mod denaturat, în spiritul teoriei expansioniste și rasiste a „spațiului vital”. (< fr. géopolitique, /II/ germ. Geopolitik)
Și la ce asistăm azi?
Franc, la expansiunea democratică a NATO și la ceea ce consideră Kremlinul a fi menținerea manu militari a spațiului său vital – incluzând aici teritoriul ucrainean, din care controlează doar o cincime.
Mai nou, Rusia a amenințat că va viza țările occidentale cu rachete, dacă noile avioane de luptă F-16 donate de Ucraina au sediul pe teritoriul NATO.
O sperietură bună doar pentru copiii grădinițelor moscovite, tutelate și azi de mentalitatea stalinistă.
Dacă NATO ar opta pentru riposte militare, Federația Rusă ar deveni istorie în mai puțin de o săptămână.
Numai că aliații nu și-au pierdut luciditatea
Doar la ministerul rus de externe se utilizează des cuvintele “dacă” și cu “parcă”. La sediul Alianței Nord-Atlantice nu a fost abrogat articolul 5.
Arme nucleare? SUA – 5.428, Marea Britanie – 225, Franța – 290.
De cealaltă parte? Rusia – 5.977, China – 350.
Sigur că și o singură lovitură nucleară poate dezlănțui iadul pe planeta noastră.
Dar, în mod real, nicio putere nucleară, oricâtă demagogie ar promova, nu își va asuma riscul recurgerii la prima lovitură nucleară, riposta adversarului putând genera lichidarea… conducerii politice și militare a unei țări sau alteia.
Cum să continui o confruntare militară, fie aceasta și nucleară, fără conducătorul care a declanșat-o?!…
Succesorul ar putea propune imediat un armistițiu, nu o capitulare și o nouă înțelegere bilaterală, publică sau clasificată.
Poate că nu ar strica un demers diplomatic comun al Poloniei, Slovaciei și României, pentru ca Statele Unite să disloce și pe teritoriul lor, în mod preventiv, în scop disuasiv, unele ogive nucleare. La amenințările iresponsabile, isterice ale Moscovei nu se poate răspunde doar cu mănuși diplomatice – ignorate de Kremlin, în mod repetat.
Evident că pe biroul dictatorului rus, pare să fie utilizat alt LEXICON GEOPOLITIC. Cel imperial. Dar nu pentru multă vreme, pentru că dinamica omenirii în 2023 și în 2024 se îndepărtează de confruntările sterile, în care toți participanții pierd câte ceva.
Iar tinerii militari nu mai vor să moară pentru ambițiile unor trecători șefi de state.
Noua generație preferă dialogul fructuos, deloc dogmatic, refuzând confruntările fără învingători, cum sunt cele nucleare.
Bilă albă – simbolică, dar pe deplin meritată – pentru LEXICONUL GEOPOLITIC publicat de dr. Vasile SIMILEANU, un spirit universitar cu răbdarea înaintașilor săi, din veacul trecut.
Citeste tot articolul
Sursa & Foto Credit- “newsweek.ro”
Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. Nu suntem raspunzatori pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com