mai19 , 2024

Dirijorul Valeri Gherghiev, instalat în funcţia de director al Teatrului Bolşoi » Externe

Related

Share


Dirijorul Valeri Gherghiev, susţinător al lui Vladimir Putin, a fost instalat în funcţia de director general al Teatrului Bolşoi din Moscova, în cea mai recentă numire a unui loialist al Kremlinului într-o instituţie culturală de prim rang, potrivit The Guardian.

Numirea înseamnă că Gherghiev, care conduce şi Teatrul Mariinski din Sankt Petersburg, va avea controlul artistic asupra celor două bijuterii ale baletului şi operei din Rusia.

Într-o declaraţie făcută vineri la Teatrul Bolşoi, vicepremierul rus Tatiana Golikova a spus că Gherghiev va conduce instituţia timp de cinci ani.

Gherghiev, în vârstă de 67 de ani, a fost un apropiat al lui Putin încă de la începutul anilor 1990 şi l-a susţinut public pe preşedinte de multe ori, inclusiv apărând într-o reclamă televizată pentru campania sa din 2012, susţinând anexarea Crimeei în 2014 şi dirijând un concert patriotic în oraşul sirian Palmira în 2016.

A fost cândva unul dintre cei mai activi dirijori internaţionali din lume, dar a devenit persona non grata în Occident pentru refuzul său de a se distanţa de Putin de la începutul războiului din Ucraina.

La scurt timp după ce trupele ruseşti au lansat invazia, a fost demis din funcţia de dirijor şef al Filarmonicii din München. Gherghiev a apărut cu Orchestra Mariinski în China, unde a fost ovaţionat în timpul primului turneu în străinătate al ansamblului de la războiul din Ucraina.

Simon Morrison, un important specialist în muzica rusă de la Universitatea Princeton, a declarat că este fără precedent în Rusia modernă ca o singură persoană să conducă atât Bolşoiul din Moscova, cât şi rivalul său din Sankt Petersburg.

Citește și Dirijorul rus Valeri Gherghiev a fost exclus din Academia Regală de Muzică Suedeză

„Rolul lui Gergiev devine echivalentul a ceea ce avea Rusia în secolul al XIX-lea sub forma directorului teatrului imperial”, a spus Morrison, referindu-se la structura care exista în Rusia imperială înainte de revoluţia bolşevică din 1917, când un singur director supraveghea companiile de balet, operă şi teatru. „Numai că aici aveţi directorul teatrelor Putin”.

Morrison se aşteaptă ca Bolşoi să…Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “infocultural.eu”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. romaniaexpres.ro este un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: [email protected]

spot_imgspot_img