mai19 , 2024

ce înseamnă şi de ce este atât de popular pe TikTok

Related

Sharestiri romania

Rizz a fost decretat cuvântul din 2023 de Oxford University Press, editorul prestigiosului dicţionar cu acelaşi nume, a cărui definiţie înseamnă stil, farmec, atractivitate sau capacitatea de a atrage un partener.

Termenul, care indică „şarm, carisma”, şi folosit foarte mult de Generaţia Z, circulă mai ales pe reţelele de socializare (în special pe TikTok). Poate fi folosit şi ca verb – «a rizz up» – şi în acest caz trebuie înţeles ca atragerea, seducerea sau pur şi simplu conversaţia cu o persoană pentru a trezi un anumit interes faţă de ea.

Cuvântul a atins apogeul de popularitate în iunie anul trecut, când a fost folosit de actorul Tom Holland într-un interviu în care a fost întrebat care este „rizz”-ul lui.

„Rizz a fost ales de experţii lingvistici de la Oxford University Press ca un exemplu interesant al modului în care limbajul poate fi format, modelat şi împărtăşit în cadrul comunităţii, înainte de a fi diseminat mai pe scară largă”, a explicat editorul.

Protagoniştii evoluţiei limbajului de zi cu zi sunt pe de o parte social media şi cultura web, pe de altă parte tinerele generaţii care folosesc şi transmit aceşti termeni noi.

Cuvinte, moduri de a spune care, după cum subliniază aceeaşi sursă autorizată, prind foarte repede tocmai datorită vitezei lor de difuzare pe internet şi care reuşesc de fapt să depăşească tendinţele lingvistice anterioare. Alegerea cuvântului anului de către Oxford University Press este rezultatul unui vot public pe reţelele sociale.

În 2023, au fost propuşi câţiva termeni de experţii lingvistici, printre care oamenii trebuiau să-şi exprime preferinţa: pe lângă rizz, mai existau steag bej, swiftie, de-influencer, prompt, heat dome, situationship şi parasocial.

În cele din urmă, expresia aleasă ar trebui să reflecte cel mai bine tendinţa lingvistică din ultimele 12 luni şi să aibă un anumit potenţial cultural, deoarece reprezintă un instantaneu al istoriei, precum…Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “www.mediafax.ro”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. romaniaexpres.ro este un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: [email protected]

Cititi Termeni si Conditii

spot_imgspot_img