mai19 , 2024

Israelul spune că a descoperit 800 de puțuri către tunelele Hamas din subteranul Gaza

Related

Share

Forțele israeliene au descoperit 800 de puțuri care duc la vasta rețea subterană de tunele și buncăre a grupului islamist Hamas din Fâșia Gaza. Aceste descoperiri au avut loc de la începutul unei operațiuni terestre în Gaza, la 27 octombrie 2023, și au reușit să distrugă mai mult de jumătate dintre ele, conform declarațiilor militare israeliene de duminică.

Grupul islamist palestinian a declarat înainte de începerea războiului din Fâșia Gaza, care a durat opt săptămâni până acum, că are sute de kilometri de tunele – o rețea de dimensiuni comparabile cu sistemul de metrou din New York – pentru a se proteja și a servi ca baze operaționale.

Aceasta i-a făcut ținte principale pentru loviturile aeriene israeliene cu muniții penetrante și inginerii militari care folosesc roboți de cartografiere și gel exploziv care poate fi turnat în pasaje.

“Puțurile de tuneluri au fost localizate în zone civile, multe dintre ele fiind lângă sau în interiorul clădirilor și structurilor civile, cum ar fi școli, grădinițe, moschei și terenuri de joacă”, a declarat armata într-un comunicat de presă duminică.

Deși victimele civile ale războiului au îngrijorat tot mai mult puterile mondiale, Washingtonul a îndemnat Israelul să folosească precauție sâmbătă.

Din cele 800 de puțuri descoperite, armata a declarat că 500 au fost distruse folosind o varietate de metode operaționale, inclusiv „prin detonare și etanșare”. Ea a adăugat că „multe mile” de rute principale de tuneluri au fost distruse.

Raportare de Ari Rabinovitch; Editare de Angus MacSwan. (Standard de Raportare al Thomson Reuters) Acquire Licensing Rights.

Sursa: https://www.reuters.com/world/middle-east/israel-says-it-uncovered-800-shafts-hamas-tunnels-below-gaza-2023-12-03/

spot_imgspot_img