mai19 , 2024

De la predicile din Praga la rugul din Konstanz » Istorie

Related

Share


Jan Hus, născut în 1371 la Husinec, în Sfântul Imperiu Roman, și decedat pe 6 iulie 1415 la Konstanz, în Țările Coroanei boeme, a fost un teolog reformator ceh. Prin scrierile și predicile sale, Jan Hus a contribuit semnificativ la dezvoltarea limbii cehe literare și a avut un rol crucial în reforma religioasă.

Sfântul Imperiu Roman (în latină Sacrum Romanum Imperium, în germană Heiliges Römisches Reich), numit din 1512 alternativ și Sfântul Imperiu Roman de Națiune Germană (în lat. Sacrum Romanum Imperium Nationis Germanicae, în germană Heiliges Römisches Reich Deutscher Nation) a fost un imperiu multietnic ce cuprindea teritorii din Europa Centrală. S-a dezvoltat de-a lungul Evului Mediu. A inclus Germania actuală și teritorii din Italia, Boemia și Burgundia. S-a menținut până la dizolvarea sa în anul 1806.

Studii și activitate academică

Jan Hus, fiul unui cărăuș, a crescut într-o familie modestă și a urmat Școala Latină în Prahatice. În 1386, s-a înscris la Universitatea Karl din Praga, unde a obținut gradul de „Magister Artium”. Jan Hus a predat limba cehă literară și a stabilit reguli de scriere. A studiat teologia începând cu anul 1400 și a devenit preot în 1401, ajungând decanul Facultății de Filozofie și rector la Universitatea din Praga (1409-1410).

Jan Hus a fost influențat de operele lui John Wycliff, aduse la Praga de nobilii cehi. A început să predice în limba cehă la Capela Betlehem din Praga din 1402, devenind popular și criticând luxul, corupția clerului și promovând o viață morală.

Conflictul cu Biserica

În 1408, episcopul din Praga i-a suspendat dreptul de a predica și a interzis slujbele sale religioase, pe care însă le-a continuat, criticându-l pe Papa și clerul. A fost excomunicat în 1410 de Papa Ioan al XXIII-lea și alungat din Praga în 1411.

Jan Hus s-a refugiat în Ziegenburg și în cetatea Krakovec din 1412 până în 1414. În această perioadă, a scris mai multe lucrări în limba cehă, contribuind la dezvoltarea limbii și la traducerea Bibliei. A criticat activitatea Papei Ioan al XXIII-lea și a revendicat separarea bisericii cehe de biserica Regatului German.

În 1413,…Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “infocultural.eu”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. romaniaexpres.ro este un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: [email protected]

spot_imgspot_img