ianuarie25 , 2025

COP28: Când se estimează că se va ajunge la o lume fără combustibili fosili? / Principalele decizii care ar putea fi adoptate la acest summit

Related

Share


Împotriva cărbunelui și a metanului, pentru energia nucleară și energiile regenerabile. Sâmbătă, țările reunite în cadrul COP28 la Dubai au pus în centrul atenției lumea energetică de mâine, alături de negocieri dure privind modul în care se va ajunge la o lume fără combustibili fosili în câteva decenii, potrivit AFP.

stiri romania

Rafinarie de petrolFoto: Paul Rapson / Sciencephoto / Profimedia Images

Triplarea energiei nucleare

Ziua de sâmbătă a debutat cu un apel din partea a aproximativ 20 de țări pentru triplarea capacității mondiale de energie nucleară până în 2050, față de 2020, ilustrând spectaculoasa renaștere generală a interesului pentru atom, care poate genera electricitate practic fără carbon, dar care a avut de suferit după accidentul de la Fukushima din 2011.

„Știm din punct de vedere științific, din fapte și din dovezi că nu putem atinge neutralitatea în materie de emisii de dioxid de carbon până în 2050 fără energie nucleară”, a declarat John Kerry, emisarul american pentru climă, în cadrul unui eveniment organizat la Dubai, alături de mai mulți lideri mondiali.

„Vreau să reiterez că energia nucleară este o formă de energie curată și merită să repetăm acest lucru”, a declarat Emmanuel Macron de la început.

„Energia nucleară este viitorul”, a insistat omologul său polonez, Andrzej Duda.

Pe lângă Statele Unite și Canada, printre cei aproximativ douăzeci de semnatari se numără, potrivit unei liste publicate de americani, țări europene pro-nucleare, precum și Coreea de Sud, Ghana, Emiratele Arabe Unite, care tocmai a construit prima sa centrală, și Japonia, care își relansează centralele.

Dar China și Rusia, principalii constructori de reactoare nucleare din lume, nu s-au înscris.

Acest apel voluntar nu este în niciun caz obligatoriu în cadrul ONU.

Scopul este de a promova alternativele la combustibilii fosili, oferind țărilor argumente pentru a spera să negocieze sfârșitul petrolului, al cărbunelui și al gazului într-un acord final în cadrul COP.

Ecologiștii ar prefera o…



Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “www.hotnews.ro”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. romaniaexpres.ro este un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com

Cititi Termeni si Conditii

spot_imgspot_img