iulie23 , 2024

Prioritate la ghișeu pentru gravide și persoane cu copii mici

Related

Share


Gravidele și persoanele însoțite de copii până la 5 ani au prioritate la ghișee și servicii, potrivit unei legi care a intrat în vigoare duminică. Peste 6 luni, femeile însărcinate și cele însoțite de copii vor avea prioritate și la parcare.

Femeile însărcinate și copiii sub 5 ani au prioritate la casele de marcat

Femeile însărcinate și copiii sub 5 ani au prioritate la casele de marcat

 „Femeile gravide, precum şi persoanele însoţite de copii cu vârste de până la 5 ani au prioritate la casieriile/ghişeele/casele de marcat din cadrul entităţilor publice şi private, precum şi la serviciile oferite de acestea, cu excepţia cazurilor în care acestea deţin casierii/ghişee/case de marcat speciale pentru categoriile de persoane enunţate. Se acordă prioritate la casieriile/ghişeele/casele de marcat ale instituţiilor publice, precum şi la serviciile oferite de acestea, femeilor gravide, precum şi persoanelor însoţite de copii cu vârste de până la 5 ani, cu excepţia cazurilor în care în instituţiile publice există casierii/ghişee/case de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane“, prevede legea.

Prioritatea legală va fi anunțată și prin afișe, iar nerespectarea legii va fi sancționată cu amenzi de 200-1.000 de lei. Conform actului normativ, entităţile publice şi private au obligaţia de a amplasa la vedere, lângă casele de marcat, casierii, ghişee sau, acolo unde se prestează serviciul oferit de acestea, afişe care să prevadă acordarea de prioritate femeilor gravide, precum şi persoanelor însoţite de copii cu vârste de până la 5 ani, cu excepţia cazurilor în care există casierii, ghişee, case de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane.

În spaţiile de parcare aparţinând entităţilor publice şi private, precum şi în spaţiile de parcare organizate de către acestea, dacă numărul locurilor de parcare este mai mare de 10, vor fi amenajate, rezervate şi/sau semnalizate minimum 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puţin de două locuri, pentru parcarea mijloacelor de transport folosite de către femeile gravide, precum şi de către persoanele însoţite de copii cu vârste de până la 5 ani. Dacă numărul locurilor de parcare este mai mic de 10, dispoziţiile prezentului articol nu se aplică“, mai prevede legea.

În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare acestei legi, entităţile publice şi private trebuie să pună în aplicare aceste dispoziţii referitoare la amenajarea locurilor de parcare. Nerespectarea prevederilor privind acordarea priorităţii pentru femeile gravide şi persoanele însoţite de copii cu vârste de până la 5 ani vor fi pedepsite cu amendă de la 200 de lei la 1.000 de lei. Încălcarea obligaţiilor de a amenaja, rezerva şi/sau semnaliza locurile de parcare se pedepseşte cu amendă de la 2.000 de lei la 10.000 de lei.

Fapta persoanei care foloseşte, fără drept, locurile de parcare destinate a fi folosite de femeile gravide şi/sau persoanele însoţite de copii cu vârste de până la 5 ani se pedepseşte cu amendă de la 2.000 de lei la 10.000 de lei“, mai stipulează actul normativ.Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “adevarul.ro”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. Nu suntem raspunzatori pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com

spot_imgspot_img