iulie23 , 2024

O mostră colectată de misiunea Apollo 17 în anul 1972 a dezvăluit acum ce vârstă are Luna

Related

Share


Apollo 17, a unsprezecea navă spațială lansată de SUA spre Lună cu echipaj uman și ultima care a făcut parte din programul Apollo, a adus pe pământ peste 100 de kg de mostre de pe satelitul natural al Pământului. Tehnologia avansată de acum a ajutat oamenii de știință să afle ce vârstă are Luna, transmite Reuters.

În timpul misiunii Apollo 17 din 1972 – ultima dată când oamenii au pășit pe Lună – astronauții americani Harrison Schmitt și Eugene Cernan au colectat aproximativ 110,4 kg de mostre de sol și rocă ce au fost aduse pe Pământ pentru studii suplimentare.

apollo 17 Harrison Schmitt
Astronautul Harrison Schmitt fotografiat pe Lună. Sursa foto: Profimedia Images

O jumătate de secol mai târziu, cristalele de zircon mineral din interiorul unui fragment de rocă magmatică cu granulație grosieră colectată de Schmitt le oferă oamenilor de știință o înțelegere mai profundă despre formarea Lunii și vârsta exactă a partenerului ceresc al Pământului.

Luna este cu aproximativ 40 de milioane de ani mai veche decât se credea anterior – formându-se cu peste 4,46 miliarde de ani în urmă, în termen de 110 milioane de ani de la nașterea sistemului solar, au spus oamenii de știință luni, pe baza analizelor cristalelor.

luna fotografiată de misiunea apollo 13
Luna, fotografiată în timpul misiunii Apollo 13. Sursa foto: Profimedia Images

Ipoteza principală pentru formarea lunii este că, în timpul istoriei timpurii haotice a sistemului solar, un obiect de dimensiunea lui Marte numit Theia s-a izbit de Pământul primordial. Acesta a aruncat magmă – rocă topită – în spațiu, formând un disc de resturi care a orbitat în jurul Pământului și s-a unit în ceea ce a devenit Luna. Dar momentul exact al formării Lunii a fost greu de stabilit.

Cristalele minerale s-au putut forma după ce magma s-a răcit și s-a solidificat. Cercetătorii au folosit o metodă numită tomografie cu sondă atomică pentru a confirma vârsta celor mai vechi solide cunoscute care s-au format după impactul gigant, cristalele de zircon din interiorul fragmentului unui tip de rocă numit norit, colectat de…Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “www.digi24.ro”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. romaniaexpres.ro este un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com

Cititi Termeni si Conditii

spot_imgspot_img