iulie23 , 2024

ECB pregătește să-și ridice piciorul de pe frână în Atena – POLITICO

Related

Share

Banca Centrală Europeană (BCE) urmează să încheie, joi, o serie de majorări ale dobânzilor care a durat un an și să inaugureze o perioadă de așteptare care se preconizează că va dura până la mijlocul anului viitor. Majoritatea economiștilor anticipează că această perioadă de așteptare va marca începutul unei perioade stabile pentru dobânzi, întrucât slăbirea economiei nu mai justifică majorări suplimentare. BCE a majorat rata dobânzii de bază la un nivel record de 4% în luna septembrie, în urma seriei dezece majorări succesive, cea mai agresivă strângere a politicii monetare în cei 25 de ani de existență ai BCE. Deoarece se preconizează că economia zonei euro va stagna sau chiar va avea o contracție în a doua jumătate a acestui an, majoritatea economiștilor se așteaptă ca următoarea mișcare a BCE să fie o scădere a dobânzii, chiar dacă aceasta nu este anticipată decât pentru trimestrul III al anului viitor.

Având în vedere acest context, se așteaptă ca președinta BCE, Christine Lagarde, să câștige timp în cadrul conferinței de presă, după încheierea reuniunii. Aceasta se datorează, în parte, înaltei incertitudini referitoare la perspectivele economice, dar și pentru că problema inflației nu a fost încă rezolvată complet. În continuare, incertitudinile privind evoluția dobânzilor sunt înșelătoare, în opinia autorităților care au declarat în săptămânile recente că orientările clare privind dobânzile nu vor fi anunțate decât în primăvara anului viitor. Șeful economist al BCE, Philip Lane, a declarat că nu se va simți în largul său decât după ce vor fi cunoscute rezultatele negocierilor salariale dintre statele membre în primul trimestru al anului viitor. Alți doi membri ai guvernului BCE au declarat sub acoperirea anonimatului, pentru Politico, că rezultatele acestor negocieri vor decide dacă se vor majora în continuare dobânzile.

Adunarea generală mai are timp pentru a discuta și alte probleme, iar în fruntea listei se găsește opțiunea de a reduce mai devreme decât era programat portofoliul de obligațiuni cumpărate în cadrul programului PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme – program de achiziții de urgență în context pandemic). Mai mulți membri ai Adunării Generale au declarat că BCE ar trebui să oprească reinvestirea veniturilor obținute din bonurile care ajung la maturitate în cadrul programului PEPP mai devreme decât orașul prevăzută în prezent, decembrie 2024. Acest lucru ar avea ca rezultat o aliniere mai strânsă a politicii financiare și portofoliului de active, mai ales prin intermediul creșterii dobânzilor. Într-un interviu acordat Politico la începutul lunii, guvernatorul băncii centrale a Luxemburgului, Gaston Reinesch, a sugerat că această decizie ar trebui luată în luna decembrie a acestui an și ar însemna ca portofoliul PEPP să fie redus treptat începând cu al doilea trimestru al anului viitor. Paul Hollingsworth, economist la BNP Paribas, crede că Reinesch și alți susținători ai acestei idei vor ieși învingători.

Cu toate acestea, Dirk Schumacher de la Natixis și alții cred că volatilitatea pieței obligațiunilor din septembrie va amâna dezbaterea. Extinderea diferenței dintre randamentele obligațiunilor – obligațiunile italiene de referință cu scadența la 10 ani plătesc acum cu peste 2% mai mult decât cele germane – a crescut temerile că piețele ar putea intra într-un cerc vicios în care costurile de împrumut ale statelor membre individuale s-ar ridica. Programul PEPP este principalul instrument al BCE de apărare împotriva unor astfel de riscuri: pe măsură ce bonurile din tot blocul se ajung la maturitate, BCE poate reinvesti, proporțional, mai mult în obligațiunile țărilor care se confruntă cu presiuni asupra randamentelor.

Un alt subiect activ discutat în public de membrii Adunării Generale este dacă să se majoreze cerințele minime de rezerve pentru bănci, adică suma de bani pe care BCE o cere băncilor să o păstreze peste noapte la zero dobândă. O creștere a cerințelor minime ar reduce în totalitate suma de bani disponibilă băncilor pentru a oferi împrumuturi economiei. În plus, băncile din zona euro ar trebui să plătească miliarde de euro în dobânzi pe lichiditățile excedentare, ceea ce ar putea restricționa și mai mult voința acestora de a acorda împrumuturi sau forța băncile să crească costurile împrumuturilor acordate. Dezbaterea pe această temă a fost pornită mai devreme anul acesta de o scrisoare a președintelui Bundesbank, Joachim Nagel, și a culminat cu solicitarea guvernatorului băncii centrale austriece, Robert Holzmann, de a crește aceste cerințe de la 1% la 10% din depozite – o inițiativă descrisă de directorul financiar al Commerzbank din Germania drept “nebunie”. Unii politicieni au susținut ideea unui ajustaj mai moderat, de 2-4%, dar, conform economistului Barclays Mariano Cena, aceasta este “o chestiune controversată, cu adânci diviziuni între membrii Adunării Generale”.

Pierre Wunsch și Gaston Reinesch, membri ai Adunării Generale, au declarat pentru Politico că o astfel de decizie ar trebui revizuită în cadrul evaluării generale a cadrului operațional al BCE, în momentul în care aceasta va decide cum să conducă politica monetară în viitor. Acest lucru va include și o decizie referitoare la dimensiunea viitoare a bilanțului BCE și, în consecință, cât de agresiv ar trebui să fie redus sau administrat acest bilanț.

În prima parte a conferinței anuale a Adunării Generale care are loc în această săptămână,acoperind demultă vreme conflictele sale cu finanțarea portugheză. Săptămâna trecută, Standard & Poor’s a restabilit ratingul de creditare al Greciei la nivelul de investiții, după întâia dată de la criza din 2011 când țara a dus zona euro la limită din cauza risipirii sale inconsecvente. Anul acesta, economia Greciei a fost una dintre puținele lumini strălucitoare ale zonei euro, sprijinită de explozie turistică post-pandemică și de o reducere constantă a riscurilor politice, consolidate de realegerea guvernului de centru-dreapta condus de Kyriakos Mitsotakis în primăvară.

Sursa: https://www.politico.eu/article/ecb-set-to-take-its-foot-off-the-brake-in-athens/?utm_source=RSS_Feed&utm_medium=RSS&utm_campaign=RSS_Syndication

spot_imgspot_img