iulie15 , 2024

UE nu reușește să se înțeleagă asupra cererii de „pauză umanitară” pentru a permite ajutorul în Gaza – POLITICO.

Related

Share

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene (UE) au eșuat în încercarea de a ajunge la un acord privind recomandarea unei “pauze umanitare” pentru a permite ajutorul să ajungă la palestinienii din Gaza în timp ce Israelul continuă bombardamentele asupra teritoriului asediat.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut „un încetare umanitară imediată” săptămâna trecută, dar miniștrii UE au discutat ceea ce șeful de afaceri externe, Josep Borrell, a numit „o pauză umanitară” mai puțin ambițioasă. Borrell a subliniat că, deși UE nu poate „decreta” o pauză, poate transmite mesajul că este în favoarea uneia. Cu toate acestea, în acest moment nu există unanimitate necesară pentru a ajunge la un acord, iar miniștrii nu s-au pronunțat încă.
În timpul întrevederii, ambasadorii UE au discutat un proiect de text privind pauza umanitară, care ar putea fi inclus în textul final pe care liderii îl vor aproba în cadrul summitului UE de mai târziu în această săptămână, dar nu au ajuns la un compromis, deși majoritatea au fost în favoarea measure. Un acord cu privire la limbaj ar putea fi făcut la următoarea întâlnire a ambasadorilor miercuri.
Decizia de a recomanda o „pauză umanitară” reflectă îngrijorarea tot mai mare din cadrul UE cu privire la civilii palestinieni din Gaza după două săptămâni de bombardamente israeliene în urma unui atac al Hamas, care a dus la moartea a 1.400 de persoane. Potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas din Gaza, peste 5.000 de palestinieni au murit în urma bombardamentelor israeliene asupra teritoriului.
Înainte de războiul Israelului cu Hamas, peste 60% dintre palestinienii din Gaza depindeau de ajutorul internațional, conform ONU, iar peste 1,4 milioane de palestinieni au fost displasați din începutul războiului. Israelul a impus un “asediu complet” asupra Gaza după începutul războiului cu Hamas, întrerupând energia electrică, apa și combustibilul în teritoriul asediat, pe care Israelul îl controlează granițele aeriană, terestră și maritimă din 2007, limitând strict circulația bunurilor și persoanelor. Blocada în curs a adus palestinienii din Gaza la limita înfometării, conform directorului executiv al Programului Alimentar Mondial al ONU.
Până în prezent, liderii UE au subliniat dreptul Israelului de autoapărare în conformitate cu dreptul internațional, precum și nevoia unei soluții cu două state și de protecție a civililor, dar fără a solicita încheierea sau suspendarea ostilităților. Borrell și diplomații au explicat că va fi responsabilitatea liderilor UE să stabilească o poziție comună.
Într-o declarație de presă la sfârșitul întâlnirii, Borrell a explicat diferența dintre o încetare a focului și o pauză. O pauză înseamnă „ca ceva să se oprească temporar, dar apoi să continue, deci, desigur, este un obiectiv mai puțin ambițios decât o încetare a focului, care înseamnă un acord complet între părți”, a spus el.
La începutul întâlnirii, multe țări, inclusiv Țările de Jos, Spania, Irlanda și Luxemburg, au solicitat o inițiativă pentru a permite ajutorului să ajungă la palestinienii blocați în Gaza. Alte țări s-au arătat mai sceptice. Doi diplomați au spus că limbajul ambiguu privind pauza umanitară, încetarea umanitară și încetarea focului le-a creat dificultăți în a lua o decizie clară. Un al treilea diplomat a fost sceptic că grupul va ajunge la un consens, indicând țări precum Austria, care nu par convinse să se exprime în favoarea unei pauze umanitare.
Ajutorul umanitar a început să ajungă în Gaza, dar nu este suficient, a afirmat Borrell înainte de întâlnirea din Luxemburg. “În prima zi, au fost permise să intre 20 de camioane – 20. Ieri au fost în jur de încă 20. Dar în timpuri normale, fără război, intrau în fiecare zi în Gaza 100 de camioane. Așa că, este clar că 20 de camioane nu este suficient”, a spus el.
Ambele părți, Hamas și Israel, trebuie să cadă de acord asupra unei pauze, iar ambele părți au obligația de a se asigura că ajutorul ajunge la palestinieni, a declarat Janez Lenarčič, comisarul european pentru gestionarea crizelor, care a fost convocat la întâlnire de miniștri. “Toți cei implicați au obligații legale internaționale de a asigura accesul sigur și nelimitat al ajutorului umanitar”, a declarat el.

Sursa: https://www.politico.eu/article/eu-draws-closer-to-call-for-humanitarian-pause-in-gaza/?utm_source=RSS_Feed&utm_medium=RSS&utm_campaign=RSS_Syndication

spot_imgspot_img