iulie15 , 2024

Prietenia lui Orban cu Putin îngrijorează țările NATO. Budapesta: Nu ambasadorul american…

Related

Share


Ambasadorii ţărilor NATO în Ungaria s-au întâlnit la Budapesta, la iniţiativa şefului misiunii diplomatice americane, pentru a discuta despre “îngrijorarea” lor faţă de legăturile întreţinute de Ungaria cu Rusia, în pofida războiului în Ucraina, relataează France Presse, conform Agerpres.

Premierul naţionalist Viktor Orban s-a întâlnit marţi la Beijing în marja Forumului internaţional “O centura, un drum” (Belt and Road) cu preşedintele rus Vladimir Putin, devenit un paria pentru occidentali după ce Rusia a invadat Ucraina la ordinul său.

Acesta a fost subiectul principal al întâlnirii, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al ambasadei SUA la Budapesta. Suedia, candidată pentru primirea în Alianţa Nord-Atlantică, a fost de asemenea prezentă.

“Suntem cu toţii îngrijoraţi că premierul ungar se întâlneşte cu preşedintele Putin, în timp ce Rusia duce un război de agresiune împotriva Ucrainei”, a declarat ambasadorul american în Ungaria, David Pressman, intervievat de Radio Free Europe.

Este îngrijorător faptul că Ungaria a ales să coopereze” cu Kremlinul în acest mod, a apreciat el, denunţând de asemenea utilizarea de către Viktor Orban a sintagmei “operaţiune militară” referitor la războiul Rusiei în Ucraina, aşa cum îşi numeşte Kremlinul invazia în ţara vecină.

Dacă va fi necesar, “vom împărtăşi aliaţilor noştri preocupările noastre în materie de securitate”, a adăugat Pressman.

Ambasadorul american l-a criticat marţi pe premierul ungar pentru că “stă alături de un om ale cărui forţe sunt responsabile de crime împotriva umanităţii în Ucraina“, într-un mesaj difuzat pe X (ex-Twitter).

Aceste remarci au fost denunţate de Budapesta: “Nu ţine de competenţa ambasadorului american să stabilească politica externă a Ungariei“, a reacţionat pe canalul de televiziune ATV, Gergely…Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “www.wall-street.ro”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. romaniaexpres.ro este un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com

Cititi Termeni si Conditii

spot_imgspot_img